Революцията обедини феновете, масови протести срещу Суперлигата (СНИМКИ)

Новини
19:43 - 20 Април 2021
6074
Революцията обедини феновете, масови протести срещу Суперлигата (СНИМКИ)

Новината за създаването на Суперлига разгневи хората, разгневи футболните фенове, които в различни точки на Европа стартираха протести, издигайки на клубните стадиони плакати срещу това начинание на богатите. Идеята не се приема добре, а много от привържениците заявиха, че футболът вече ще е мъртъв и те няма да гледат мачове.

Други стигнаха и по-далеч - заплашиха ръководствата на 12-те клуба, дали съгласието си да участват в проекта.

Част от феновете започнаха в знак на протест и да палят фланелки.

Снощният двубоят между Лийдс и Ливърпул (1:1) от английската Висша лига ще се запомни с поредната издънка на мърсисайдци, но и с протестите срещу новата Суперлига.

Пред стадиона на Лийдс феновете на тима протестираха против създаването на новия турнир, в който ще играят само избрани отбори от топ първенствата в Европа, включително и Ливърпул. Привържениците демонстративно изгориха фланелка на мърсисайдци в знак на несъгласие с решението на клуба.

Футболистите на домакините пък излязоха на загрявката преди мача с фланелки против Суперлигата със следното послание: "Футболът е за феновете. Заслужете си го."

Над стадион „Елънд Роуд“ прелетя и самолет с надпис, който гласеше: „Кажете „Не“ на Суперлигата“.

Феновете на Ливърпул също не са въодушевени. Те изразиха своята позиция на "Анфийлд Роуд" с много плакати и надписи против Суперлигата. И пред стадиона на Манчетър Сити и други клубове също имаше протести.

Червените се обединяват срещу алчните американски собственици и заявиха, че заменитата трибуна "Коп", която преди глобалната пандемия приютяваше най-пламенните привърженици на Ливърпул, ще остане без знамената и транспарантите, поставени там, за да вдъхват кураж на отбора дори и в мачовете, играещи се без публика.

Причината за опустяването на сектора, приютявал милиони възторжени хора с червени шалчета от 1906 година насам, е безскрупулното решение на американските собственици да прегърнат идеята за сформираната на ултра-комерсиалната корпоративна Суперлига.

“Ние, заедно с други групи, ще премахнем знамената си от The Kop. Смятаме, че повече не можем да подкрепяме клуб, който поставя финансовата алчност над почтеността на играта,” написаха от групата Spion Kop 1906.

Привържениците на един от най-обичаните клубове в света вече окачиха редица банери около стадион “Анфийлд”, с които изразяваха възмущението си от решението на собствениците от FSG.

Един от тях сякаш казва всичко: “Вие сте позор! Почивай в мир Ливърпул Футбол Клъб – 1892 – 2021.”

Редица бивши играчи, сред които Джейми Карагър и Дани Мърфи, не спестиха гневните си реакции срещу циничната проява на американците, обвинявайки ги в брутално потъпкване на вековните ценности, съхранили идентичността на един от най-обичаните клубове в света.

“Всичко, превърнало Ливърпул в институцията, която е в момента, ще бъде загубено,” заяви Мърфи. “Това е отвратително!

“Това действие на собствениците показва, че те не разбират по никакъв начин какво е този клуб, какви са неговите ценности и традиции. Защо всъщност обичаме футбола и какво усещаме със сърцата си по време на всеки един мач.”

Мениджърът на Червените Юрген Клоп също изрази публично несъгласието с решението на FSG, изразявайки надежда, че сформиращата се Суперлига никога няма да стане реалност.

Анкета сред 2100 английски футболни фенове, проведена от BBC Sport, показва, че по-младите привърженици на великата игра са съгласни с идеята за организирането на европейска Суперлига. Освен възрастта на привържениците, от BBC отчитат и други фактори, като пол, клубни пристрастия и различните региони в Англия, в които се намират анкетираните запалянковци.

От анкетата става ясно, че почти половината (48%) от по-младите фенове (18-34 години) одобряват проекта за Суперлигата, а едва 18% изразяват недоволство от присъствието на такъв турнир в световния клубен футбол.

Когато обаче се вземат резултатите от допитването до феновете, които са на 55 или повече години, процентите са доста по-различни. Цели 63% от привържениците в тази възрастова група не подкрепят идеята за Суперлига, докато едва 10% са "за" въвеждането на такъв турнир във футбола.

Като цяло 30% от анкетираните фенове във всички възрасти одобряват проекта за европейска Суперлига, докато 40% не са съгласни с него. Отбелязва се още, че повече от една трета (35%) от феновете на 55 или повече години смятат, че пробивът на турнир като Суперлигата би бил нещо "много лошо" за футбола като цяло. От привържениците на възраст между 18 и 34 години обаче само 10% са на това мнение. Една пета (20%) от по-младите фенове вярва, че идеята за Суперлига е "много добра", докато сред по-възрастните привърженици на играта този процент е значително по-нисък - 6%, посочват още от BBC.

Анкетата прави разпределение на феновете и по пол, като 48% от участвалите в допитването мъже не са съгласни с идеята за европейска Суперлига, докато при жените, мислещи по същия начин, процентът е доста по-нисък - 23%. Повече от една трета от анкетираните дами (35%) одобряват проекта.

Що се отнася до разпределението на феновете по региони, 45% от анкетираните любители на футбола, живеещи в Лондон, са "за" идеята за Суперлигата. В същото време 26% от лондончани не одобряват идеята.

Стигаме и до клубната принадлежност. Тук от BBC отчитат, че феновете на Челси (48%) и Арсенал (42%) като цяло са значително по-отворени за идеята за Суперлига в сравнение с привържениците на Ливърпул (30%) и Манчестър Юнайтед (33%).

В същото време почти половината (47%) от участвалите в допитването фенове заявяват, че биха предпочели да гледат Премиър Лийг вместо Суперлигата. 36% от феновете на възраст между 18 и 34 години са по-ентусиазирани от това да гледат Премиър Лийг, докато 23% от тях са ОК с това да гледат новия турнир, а 31% биха гледали с много голямо вълнение съревнование като Суперлигата.

От по-възрастните фенове (на 55 години и повече) обаче само 5% биха гледали с по-голям ентусиазъм Суперлигата, 22% биха били еднакво заинтригувани от Висшата английска лига и европейската Суперлига, а 62% биха предпочели твърдо Премиър Лийг.