Режисьорът Димитър Еленов почина дни след брат си

Новини
11:43 - 22 Ноември 2020
8286
Режисьорът Димитър Еленов почина дни след брат си

На 73 години почина актьорът, режисьор и педагог Димитър Еленов. Новината за смъртта му съобщиха близките му в социалните мрежи. Той е издъхнал само дни, след като от коронавирус почина неговия брат – актьора Ангел Еленов.

Димитър Еленов прави емблематични роли в театъра, паметно е изпълнението му на Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“ през 80-те години в Бургаския театър. Спектакълът е отличен с Голямата наградата на Съюза на артистите.

Еленов е роден в София, родителите му са католици. Заради религията семейството му неведнъж е изселвано от София. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1972 г. и режисура през 1986 г.

Творческата му кариера е минала в театрите в Пазарджик, Бургас и Варна, в София е работил в Театър „София“, „Сълза и смях“, Сатирата, „Българска армия“ и Народния театър. Играл е Стенли Ковалски в „Трамвай желание“, Хамлет в „Хамлет“, Клавдий от „Хамлет“, Оберон в „Сън в лятна нощ“, Луций в „Тит Андроник“, Ли в „Истинския Запад“, Мортимър в „Коварство и любов“…

Работил е като главен художествен ръководител на Бургаския театър в периода 1994-96 година, с Виктор Пасков като директор на трупата и Христо Фотев като драматург  Създател е и главен художествен ръководител на Първия общински театър извън София – „Несебър“. Между 2003-а и 2008 г. е режисьор в Албанския национален театър в Скопие, Северна Македония.

Като режисьор поставя над 50 заглавия, сред които „Шест лица търсят автор“ от Луиджи Пирандело, „Приятели“ от Абе Кобо, „Лебедова песен“ от Антон Чехов, „Трамвай желание“ от Тенеси Уилямс, „Догодина по същото време“ от Бърнард Слейд, „Фрагменти“, „Тигър“ и „Любоф“ от Мери Шийзгъл, „Чудо“, „Сън“, „Човекоядката“, „Светът е малък“, „Таралеж“ от Иван Радоев, „Калигула“ от Албер Камю, „Мишеловката“ от Агата Кристи, „Боб“, „Кукувицата“, „Фенове“ от Елин Рахнев, „Последната лента на Крап“ на Бекет и др.