Риана пусна парфюм с българска роза

Ароматът бе разпродаден за по-малко от денонощие

Стил
12:50 - 17 Август 2021
2325
Риана пусна парфюм с българска роза

Риана пусна своя първи парфюм “Фенти”, който в състава си има българска роза. Ароматът бе разпродаден за по-малко от денонощие. Според козметичната й компания парфюмът е вдъхновен от любимите градове на Риана – Бриджтаун (Барбадос), Грас (Франция), Ню Йорк, Париж и Ел Ей.

Той съдържа нотки на магнолия, мускус, мандарина, боровинка, българска маслодайна роза (розов абсолют), здравец и пачули. Любопитно е, че любимият овлажнител на Ким Кардашиян с екстракт от розово масло е на цена от 51,5 долара за 20 мл в най-голямата онлайн компания.

Интересен начин да вкара в аромат маслодайната роза има актрисата Гуинет Полтроу, която не прави собствен парфюм, а ароматна свещ. Според описанието свещта е с мирис на собствените й полови органи. За целта Полтроу миксира здравец, бергамот и кедър, съчетани с екстракт от роза Дамасцена. Странният артикул е на цена 75 долара и носи красноречивото име This Smells Like My Orgasm (в превод – “Това мирише като моя оргазъм”).

Малко известно е, че ароматът му е максимално траен, заради което е предпочитано за парфюмните композиции на марки като “Живанши”, “Диор”, “Долче и Габана”, “Каролина Херера”, “Кензо” и др.

Въпреки че е най-желано, добивът на розово масло у нас е под заплаха. Причините са ниската изкупна цена на розовите цветове, която достига 1,60 лв. на килограм. При дестилацията обикновено от 2-3 тона розов цвят се получава килограм масло. Тази година добивите от маслодайни рози са по-високи, но за сметка на това изкупните цени са по-ниски.