Рибари, хотелиери и еколози рамо до рамо срещу ВЕИ-проектите в Черно море

Вносителите на законопроекта от ПП-ДБ не са потърсили различните браншове за мнения и становища

Новини
19:00 - 03 Февруари 2024
3106
Рибари, хотелиери и еколози рамо до рамо срещу ВЕИ-проектите в Черно море

Рибари, хотелиери и еколози от цялото българско Черноморие поискаха приетият на първо четене от Народното събрание  Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства да бъде оттеглен, съобщава Труд. Десетки представители на двата икономически бранша, неправителствени организации, граждани от Варна, Шабла, Каварна, Балчик, Несебър, Созопол и др. селища призоваха законодателите да не приемат спорния закон, за да не убият поминъка на десетки хиляди жители на крайморските региони. На дискусията присъстваха и кметове, общински съветници и депутати.

Рибарите, които до момента искаха ревизия на законопроекта и фиксирано условие вятърни паркове да не се поставят на по-малко от 100 м дълбочина, вече са категорични – документът трябва да се оттегли. Искането е на всички съсловни сдружения и е внесено в петък в Народното събрание, заяви председателят на Сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.  

Той припомни, че никой не е търсил позицията на рибарите като заинтересована страна преди внасянето на проекта. „Не е ясно и каква е позицията на Европейската комисия, при положение, че опазването на биоресурсите в морето е в правомощията на Европейския съюз. Ако този закон влезе в сила, на българският риболов ще бъде сложен кръст. Не желаем конфронтация с властта, стига да не ни принудят”, предупреди Милев и изрази надежда искането да бъде прието по време на насрочената в НС дискусия по темата на 6 февруари.

Подкрепиха го и представители на туристическия сектор.

„На единно становище сме, че перки в морето ни не трябва да има. Надяваме се и Министерството на туризма да застане зад нас”, заяви Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. Според колегата му Атанас Карагеоргиев поведението на законодателите е безотговорно.

„Нашият сектор е потърпевш от пет години – от пандемията, от войната, от изплували на брега умрели крави, а в навечерието на този сезон вече се говори за перки в морето. Тръбим, че трябва да сме дестинация за 4 сезона, а с такива действия и за два месеца няма да имаме гости.  Дори в Северно море, където няма туризъм, разполагат ветрогенераторите много навътре, а в конкурентните ни дестинации такива изобщо няма”, обясни Карагеоргиев и призова за масов и деполитизиран протест срещу проектозакона.

С туризъм в България се изхранват над 250 000 души, а ветропарковете в морето ще унищожат печелившата индустрия за сметка на много по-малко новооткрити работни места, подчерта депутатът от БСП Борислав Гуцанов, ораганизатор на срещата. Той допълни, че не е изследвано и взето под внимание влиянието на този вид ВЕИ върху морската флора и фауна, от които зависи и поминъкът на рибарите. „Всеки инвеститор ще се стреми да поставя перките колкото може по-близо до брега, за да намали разходите за прокарването на кабели до сушата.

Тази "зелена" енергия няма да е изгодна и за потребителите, защото таксата за пренос неминуемо ще се повиши”, предупреди Гуцанов. Според него всичко това се прави за една минимална част от енергийния микс, който страната ни разходва. Народният представител окачестви проектозакона като "брутално лобистки" и припомни, че опитите за прокарването му текат от година и половина с активното съдействие на неправителствената организация "Център за изследване на демокрацията".

"Случаят няма аналог през последните 30 години", коментира Гуцанов и допълни, че се надява вносителите да проявят здрав разум и да го оттеглят преди второ четене.

Примери за вредата от перките на сушата, където се унищожават големи обработваеми площи, даде Красимира Катинчарова от Сдружение "Човек, природа и живот".

"У нас цари зелена еуфория, но никой не отчита негативите, които неминуемо ще засегнат и морето. Перките имат живот до 20 г., но после не подлежат на рециклиране. Трябва да се загробят в специални депа, където се разлагат до токсично съединение бисфенол. Попадайки в почвата, то стига и до хората и може да причини рак, безплодие, деменция. Нискочестотният шум, който не чуваме, се разпространява на разстояние 30-50 км и може да доведе до шум в ушите и безсъние.

Той дезориентира пчелите и бозайниците. Перките ще замърсят и визуално пейзажа на Черноморието, което ще намали цените на недвижимите имоти. За всеки един такъв генератор в работен режим трябва поне 1 тон масло, а практиката сочи, че често се появяват течове. Тази отрова ще изтича в морето", предупреди Катинчарова. Тя добави, че инвеститорите предпочитат офшорните паркове, тъй като там няма пряко засегнати хора и се очаква, че съпротивата срещу проектите ще е значително по-малка.