Рибари спасиха 30-килограмова моруна, погълнала найлонови торбички

Новини
16:54 - 10 Февруари 2020
5233
Рибари спасиха 30-килограмова моруна, погълнала найлонови торбички

Екип румънски рибари организира и изпълни успешно операция по улавянето на 30-годишна есетра, показваща на пръв поглед необясними признаци на слабост. Моруната, която е най-едрият представител на есетровите риби, е отглеждана в плен в езеро в района на Кълъраш, недалеч от Силистра. След като я извадили на сушата, рибарите установили, че тя е погълнала голямо количество пластмасови отпадъци, попаднали в сладководния водоем. Стряскащата новина за кратко време обиколи социалните мрежи в Румъния.

„Операцията по улавянето на рибата премина гладко и без особени усилия, защото тя не се съпротивляваше много. Поставихме я на носилка и бързо я занесохме на понтона, за да я прегледаме внимателно. Не изглеждаше ранена, но все пак си личеше, че в нея има нещо... В устата ѝ открихме цяла купчина от пластмасови отпадъци и найлонови торбички. Операцията, която продължи около 2-3 минути, завърши с изваждането на тези неща, които нямаха нищо общо с нейната естествена храна“, заяви рибарят Дан Константин.

Отпадъкът, погълнат от мураната

Арена на събитията беше езерото Салурещи, известно като място за риболов на култивирани шаран, сом и есетри. Според местните рибари спасената моруна е на възраст около 30 години, тежи 170 кг и е дълга почти 240 сантиметра. „Доколкото ми е известно, такива големи екземпляри са истинска рядкост дори в аквакултурите“, каза още Константин.

Може би неслучайно, но рибарят, спасил огромната моруна, в ежедневието си е автомеханик. Той се шегува, че е отстранил „неизправността“, но, ако се замислим за причините, осъзнаваме, че подобни инциденти вече не попадат в категорията „случайни произшествия“. Тук става въпрос по-скоро за безотговорността на човека, когато изхвърля отпадъци по бреговете на реките и езерата и когато упорито отказва да рециклира.

„Не може да се каже със сигурност, че някой нарочно е изхвърлил тези отпадъци в езерото. Найлоновите торбички могат да дойдат по въздух, долитайки от някоя от близките ферми или може да са донесени от птици... Нека не забравяме и че торбичките с пясък често се използват за предотвратяване на наводнения. Каквато и да е причината обаче трябва да сме внимателни, защото тези отпадъци могат да бъдат сбъркани с дребни риби и погълнати от по-едрите хищници“, каза Дан Константин.

Природозащитната организация WWF от години работи активно за опазването на тези риби, считани за едни от най-мистериозните обитатели на Дунав и Черно море. Достигайки тегло от над един тон и дължина от над пет метра, моруните са не само най-големите есетри, но и най-големите мигриращи риби в света. Въпреки че могат да живеят в продължение на един век, те се размножават само няколко пъти в живота си, защото навлизат в полова зрялост на 16-20-годишна възраст. Днес в долното течение на Дунав са единствените размножаващи се популации на 4 вида есетри в Европа. Това са моруната, руската есетра, чигата и пъстругата, докато улов на шип и атлантическа есетра не е регистриран от десетилетия. Eсетрите са сред най-застрашените риби в световен мащаб, като всичките 27 есетрови вида са записани в Червената книга на Международния съюз за защита на природата.