Рибарски : Спряхме цените на горивата да се повишат

За да не спре производството в рафинерията в Бургас, трябва плавно да се преминава към неруски нефт, смята депутатът от ПП-ДБ

Новини
12:28 - 19 Ноември 2023
3364
Рибарски: Спряхме цените на горивата да се повишат

„При тридневно отпадане на дерогацията цените на горивата щяха да се повишат. Тогава изцяло щяхме да зависим от внос в някакъв момент и това можеше да доведе до затрудняване в покриването на търсенето“, каза по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски.

Рибарски подчерта, че сега се предлага по-дълъг срок, който не бива да бъде пропиляван и „Лукойл" трябва да се мобилизира.

Ние от ПП-ДБ сме наясно с рисковете. От самото начало заложихме март, за да минат зимните месеци, които затрудняват доставките на нефт, каза той.

„Разгледахме докладите, които постъпиха и те ясно показват рисковете. Нужен е период за организиране на дългосрочни доставки на суров нефт. След това технологично да се пренастрои рафинерията. Не можем да поставим на риск снабдяването с горива, а и цените са изключително важни за хората, това винаги е водещо“, категоричен е Рибарски.

За да не спре производството в рафинерията в Бургас, трябва плавно да се преминава към неруски нефт. През декември съотношението трябва да е 80 към 20, следващото тримесечие намалява и плавно стига до 50%. Преминаването под 50% руски нефт ще покаже дали рафинерията изцяло може да премине към неруски нефт, обясни той.

Ако се заложи март в графика, трябва ясно да се знае какво се прави по дни. Всеки ден и под каква форма се гарантират дългосрочни доставки. Кой нефт ще замести руския нефт? Какви ще са цените? Виждаме, че се изравняват цените на сортовете. Очакванията са, че ще има повишение на цените. Но това е пазар, който зависи от котировките на суровия нефт на борсите, каза Рибарски.

Той подчерта, че планът за доставките трябва да се изготви от "Лукойл" дългосрочно.

„В сряда ще излезем от задънената улица, в която сме в момента и ще бъде отхвърлен вотът на недоверие към правителството, ще започнем важните данъчни закони и бюджета на държавата“, каза Рибарски.

„Има ротационно правителство, а в парламента има мнозинство, което гласува реформи, които заедно сме поставили на масата и те са жизненоважни за България. Те са ясни: еврозона, Шенген, съдебна и конституционна реформа. Има нужда от разговори и обсъждане на темите“, добави той.

„С ДПС работим по конкретни законопроекти. Всеки един се обсъжда по единично. Нямаме договорки за безрезервна подкрепа“, заяви той.