Рикардо Мути дирижира първия концерт в Италия след пандемията

Фестивалът в Равена ще се проведе от 21 юни до 30 юли и от 6 до 15 ноември 2020 г.

Култура
15:53 - 29 Май 2020
2293
Рикардо Мути дирижира първия концерт в Италия след пандемията

Фестивалът в Равена ще бъде първото събитие в Италия след пандемията, което ще отвори вратите си с концерт на живо. 31-вото издание на проявата ще вдъхне надежда чрез култура в страната, която пострада много силно при избухването на кризата с коронавируса. Фестивалният афиш включва 40 събития, които ще се проведат в два периода - от 21 юни до 30 юли и от 6 до 15 ноември 2020 г., съобщи радио "Класик ФМ".

Откриването е поверено на маестро Рикардо Мути, който ще ръководи 62 музиканти от Младежкия оркестър „Луиджи Керубини” в откритото пространство на крепостта от 15 век „Рока Бранкалеоне”. Любопитното е, че първият концерт на Фестивала в Равена се провежда през 1990г. на същото място със същия диригент. Това завръщане, имайки предвид извънредните обстоятелства, ще бъде важен емоционален момент за всички италианци и не на последно място за жителите на Равена, за които фестивалът играе съществена роля в живота им.

Програмата на концерта включва „Мечти” от Александър Скрябин, както и творби от В.А.Моцарт: мотетът “Exultate, jubilate” K 165 и "Et incarnatus est" от Меса в до минор K 427 (и двете с участието на сопраното Роза Феола). Акцент в програмата ще бъде и Симфония № 41 К 551, „Юпитер“. Величественото произведение е композирано през 1788 г., белязана от нарастващи икономически проблеми и голяма загуба в семейството на австрийския композитор.

Един от най-мрачните периоди в живота на Моцарт ражда тази сияйна симфония, която издига неговия гений над ежедневните тегоби, а тържествената й грандиозност довежда до наименованието „Юпитер”, вероятно измислено от немския композитор и импресарио Йохан Петер Саломон.

Концертът ще бъде излъчен от телевизия RAI, а италианският министър на културата Дарио Франческини вече е потвърдил присъствието си. По време на музикалното събитие ще се прилагат правилата за физическа дистанция, което ще ограничи броя на зрителите до 250. Всички те ще трябва да носят предпазни маски и да влизат по строго установен ред.

Фестивалът в Равена винаги е подкрепял следващото поколение музиканти, чиято дейност бе сериозно застрашена по време на пандемията. Ето защо Младежкият оркестър „Луиджи Керубини” с музиканти под 30-годишна възраст, основан от Рикардо Мути през 2004г., ще участва в различни програми това лято. А през 2021 г. публиката от цяла Италия и света се надява да се завърне отново на фестивала, за да се наслади на още класическа музика, театър, опера и танци. В основата на програмата за следващата година стои честването на най-известния почетен гражданин на Равена- Данте Алигиери, който е живял и починал там през 1321 г.

Междувременно стана ясно, че 41 години след своя дебют и единственото си представяне на Арена ди Верона, Рикардо Мути е избран за възобновяването на прочутия фестивал през 2021 г., тъй като тазгодишното му издание бе отменено. Маестрото, който скоро ще навърши 79 години, ще дирижира концертна версия на операта „Аида” от Джузепе Верди на 19 и 22 юни 2021 г., която е планирана във връзка с две годишнини на композитора: 120 години от кончината на Верди  (1901 г.) и 150 години от премиерата на “Аида” в Операта в Кайро (24 декември 1871г.). Начело сред изпълнителите стои българската оперна прима Соня Йончева, която ще интерпретира Аида, а останалите партии са разпределени между Франческо Мели (Радамес), Анита Рачвелишвили (Амнерис) и Роберто Талявини (Върховния жрец).