Рисков ход: Навиват ПП-ДБ да не прави кабинет, за да бие ГЕРБ на местния вот

"Тупкат топката" за 2 в 1 през октомври, за да са остра опозиция и да не губят като управляващи?

Новини
15:39 - 21 Март 2023
5451
Рисков ход: Навиват ПП-ДБ да не прави кабинет, за да бие ГЕРБ на местния вот

ПП-ДБ да не прави кабинет след изборите на 2 април, дори да изпреварят ГЕРБ, а да продължат да бъдат радикална опозиция на Борисов до местните избори, които са ключови за страната. Такива идеи и съвети дават определени десни политици в коалицията, преминали през огъня на регионалните битки.

Според инакомислещите, дясноцентристкото обединение трябва да "тупка топката" до местния вот и да крепи съюза, който единствено във вариант опозиция можел да събори ГЕРБ през октомври. Така можели да спечелят и повече кметове.

Радетелите за пропускане и на тези избори се мотивират, че ако ПП-ДБ станат първи на априлските избори и направят правителство още сега, в сложната и тежка ситуация в държавата само ще губят избиратели и това ще отслаби позициите им на местния вот.

4-5 месеца са напълно достатъчни, за да настроят хората срещу управляващите, които и да са те, е позицията на феновете на теорията на изчакването.

Не е ясно дали Асен Василев и Кирил Петков са привърженици на тази идея - в публичното говорене те уверяват, че коалицията ПП-ДБ ще бъде първа на изборите, а кабинет ще има 2 седмици след това.

Политологът Румяна Коларова даде своята трактовка на подобна хипотеза.       

Следващият парламент трябва да състави правителство. Единствената причина да не се формира правителство в следващия, би била стратегията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да запазят радикалната си опозиция на ГЕРБ до местните избори. Но ако това се случи, лидерите на тази коалиция ще бъдат неприятно изненадани на местните избори. Подобен ход крие огромни рискове, защото би разгневил избирателите, които за пореден път ще наблюдават „кухи” избори и ще набедят отказалият се играч в безотговорност и нелоялност.