Роберт Андрих - унищожителят

Халфът на Байер Леверкузен показа, че е достоен за Германия

Спорт
12:14 - 25 Юни 2024
4295
Роберт Андрих - унищожителят

Роберт Андрих извървя дългия път към върха, но сега жъне плодовете с цветовете на Байер Леверкузен и Германия.

Когато Андрих удвои преднината на Леверкузен в първия полуфинал на Лига Европа срещу Рома, това беше огромно напомняне за това колко далеч е стигнал германският национал. Не само в кариерата си като цяло, но и особено през последните 365 дни.

Двубоят на "аспирините" с "вълците" е повторение на същия мач на този етап през миналия сезон. Андрих получи фрактура на метатарсалната кост в първия мач, която го извади от игра до края на кампанията, което прави важния му втори гол при победата с 2:0 още по-специален.

Той се утвърди и като основна фигура в отбора на Германия на Юлиан Нагелсман, партнирайки на Тони Кроос в центъра на полузащитата и позволявайки на хората около него да покажат най-доброто от себе си.

И така, как 29-годишният играч постигна всичко това толкова късно в кариерата си?

Най-добрият "разрушител"

Кариерата на Андрих го отвежда от четвъртото ниво до самия връх на Бундеслигата с Леверкузен. Започвайки от Б отбора на Херта Берлин, той е играл за Динамо Дрезден, Веен Висбаден, Хайденхайм и Унион Берлин. Трябваше да почака доста време за своята възможност на най-високо ниво, като дебютира в Бундеслигата през август 2019 г.

Бързо той формира страхотно партньорство в средата на терена заедно с Гранит Джака, въпреки трудното начало на сезона. Преди зимната пауза той започна 10 от 19 състезателни мача, но след това 20 от 24.

Във формацията 3-4-2-1 на Алонсо Андрих дава възможност на по-креативните играчи на Леверкузен да продължат напред, като се има предвид сигурността, която той осигурява отзад. Заедно с Джака той поема по-голяма отговорност при извеждането на топките или при грешки на противниковите играчи. Неговите силни страни в защита го правят идеален партньор на човек като Джака, който е склонен да владее много повече топката.

Всъщност, когато сравните броя на докосванията на двамата в Бундеслигата този сезон, разликата е над 1500. Тъй като швейцарският национал се радва повече на топката, отколкото който и да е друг играч на Леверкузен, задачата на играчи като Андрих е да намерят Джака веднага, след като владението бъде възстановено.

Когато са заедно на терена, Джака и Андрих са като стена в централната зона, през която трябва да се премине. Твърда и често непробиваема стена.

Андрих е мощен и силен в средата на терена и никога не се притеснява да се бори. Той си спечели репутацията на подобен тип на носителя на Световната купа през 2014 г. Сами Хедира в стила си на игра, безкомпромисен в предизвикателствата и винаги даващ всичко от себе си в двубоите "един срещу един".

Въпреки че е натрупал четвъртия най-голям брой фаулове (21) сред играчите на Леверкузен в Бундеслигата през този сезон, Андрих всъщност е един от най-ефективните бранители в отбора, с успеваемост от около 56%.

Голям фактор за това е неговата осведоменост и способността му да реагира на всякакви предстоящи заплахи по-бързо от останалите, за да потуши всички проблеми на своя отбор. Точно този инстинкт го превръща в предимство не само в дефанзивен, но и в офанзивен план за Леверкузен, когато те се стремят да притискат противниците си по-високо на терена.

Друг подценяван или може би недооценяван аспект от играта на Андрих е колко рядко подава грешно топката. За 90 минути той достига 92% успеваемост на пасовете.

Надежден при владеене на топката

Андрих вече е в края на третия си сезон на "БайАрена". Точно както отборът на Алонсо еволюира във и извън владеенето на топката, така се развива и Андрих.

През по-голямата част от кариерата си Роберт е играл за отбори, които наблягат повече на упоритата работа без топка, като преди всичко остават стабилни в защита, а след това се възползват от пропуските, оставени от противника.

През този сезон обаче Леверкузен на Алонсо играе доста по-различно в сравнение с 2022/23 г., когато силните страни на Андрих бяха полезни за техния контраатакуващ подход.
Това може би обяснява и защо в началото на кампанията той загуби стартовото си място за сметка на Екзекил Паласиос. Аржентинецът е също толкова борбен полузащитник, но може би предлага малко повече топката от Андрих. Този компромис изглежда вече не е толкова значим, като Алонсо с удоволствие позволява на германеца да започва все по-често.

Като тип полузащитник, чието движение напред е ограничено, в крайна сметка е важно, когато той притежава топката, да остане ефективен. За да подчертаем неговата ефективност, в отбора на Леверкузен, благословен с много техничари, Андрих заема седмо място по процент на точни пасове, което свидетелства за треньорските способности на Алонсо да подобри един играч до такава значителна степен.

В контекста на това, в първите два сезона на Андрих в Леверкузен той записа 84,9% и 88% за същия показател съответно през сезон 2021/22 и 2022/23 г. Прогресията е ясно видима: Андрих е надежден разпределител на топката и знае, че върши най-добрата си работа, когато е опросен в действията си.

Това не означава, че той не е способен да прави трудни далечни пасове. В отбор на Леверкузен с играчи като Джака, Флориан Вирц и Йонас Хофман обаче той просто няма нужда от това.

Освен че е надежден при владеенето на топката, Андрих е безценен помощник с движението си извън топката, за да се освободи за получаване на пас, когато някой от съотборниците му е под напрежение. Той често е пътят за бягство в половината на Леверкузен, откъдето може да се свърже с играчи, които бягат от топката. Освен това, като остава близо до Джака при изграждането на играта, партньорът му в двойното нападение винаги има възможност за лесен пас.

Андрих - голмайсторът

С пет отбелязани гола във всички състезания през този сезон Андрих участва в някои важни моменти в един незабравим сезон за играчите на Алонсо.

Андрих вкара гол в мачовете срещу Щутгарт и Рома, като показа, че има усет към ефектните удари извън наказателното поле. Головете от дистанция са негов специалитет благодарение на способността му да удря топката чисто и вярно. Такова попадение му беше отменено и срещу Швейцария в груповата фаза на Евро 2024.

Полузащитникът на Байер е опитал 15 изстрела в Бундеслигата през този сезон и е отбелязал три от тях с коефициент на очакваните голове (xG) 1,4, комбинирайки изстрелите от дистанция заедно със способността си да бъде на точното място в точния момент срещу съперници като Хофенхайм, както и Щутгарт.

В допълнение към головете му, гъвкавостта на Андрих също е добре дошла за Леверкузен. През миналия сезон Алонсо постави дефанзивния полузащитник в ролята на либеро в средата на тройката и той изпъкна с отлични резултати при равенството 1:1 срещу Фрайбург.

"Той игра много, много добре на тази позиция. Беше като либеро. Той се защитаваше в средата. Роб е много важен играч за нас със своя характер и индивидуалност. Той винаги иска да побеждава и винаги е на разположение", заяви Алонсо след мача.

Тези неосезаеми качества, които той носи на терена, са безспорно важна част от играта на Андрих. Точно този тип характер му помогна да се изкачи по футболната стълбица в Германия.

Профилът на Андрих е освежаващо връщане назад в епоха, в която дълбоко разположените дефанзивни полузащитници са натоварени с все повече отговорности при владеене на топката.
Въпреки ограниченията, силните му страни са направили така, че всички компромиси да си заслужават както за Алонсо, така и за Нагелсман, който може да каже само положителни неща за Андрих.

"Искахме различен профил на позиция №6, каза германският селекционер, след като повика Андрих още през октомври. - Той е човек, който може да бъде невероятно активен в защита и да бъде малко разрушител. Той има изключителен манталитет на победител и чувство за отговорност в защита, когато трябва да задържим резултата".

Кариерният път на родения в Потсдам футболист показва на амбициозните полузащитници, че има повече от един път към върха и никога не е късно да се достигне елитното ниво. На 29-годишна възраст този късно разцъфнал играч тепърва започва.