Робиньо ще гние в пандиза дълго

Обвиненият в изнасилване бивш бразилски национал получи отказ за намаляване на присъдата

Спорт
13:31 - 12 Септември 2024
1347
Робиньо ще гние в пандиза дълго

Бившият бразилски футболист Робиньо е зад решетките от шест месеца, излежавайки присъда от девет години затвор за групово изнасилване. След шест месеца адвокатите му подадоха молба за намаляване на присъдата, която съдът отхвърли.

Робиньо беше осъден в Италия през 2017 г. за участие в групово изнасилване, извършено през 2013 г. Жертвата е 22-годишно момиче от Албания.

Бразилецът е играл за Милан по времето, когато е извършил престъплението, а в Италия присъдата влезе в сила през 2022 г., когато Върховният съд на Италия я потвърди.

На 21 март съд в Бразилия постанови Рбиньо да излежи присъдата си в страната.

Решението е взето поради сериозността на престъплението, въпреки че Бразилия няма международно споразумение с Италия, по силата на което нейните граждани да излежават присъди, за които са осъдени извън Бразилия в самата страна.

Тъй като Бразилия не екстрадира свои граждани, италианските съдебни власти се съгласиха Робиньо да излежи присъдата си в бразилски затвор.

Само един ден по-късно Робиньо бе арестуван и поставен в затвора Trememba II, който има много по-малко затворници от други бразилски затвори и е известен сред бразилците като затвора на знаменитостите.

Адвокатите на Робиньо все още се опитват да намалят присъдата, но, както съобщава порталът "Лео Диаш", не успяха. 

Този път те се опитаха да променят категорията на престъплението, тоест да сведат тежкото престъпление само до криминално престъпление, защото в Бразилия няма възможност за намаляване на наказанието за тежки престъпления. Адвокатите на Робиньо смятат, че изнасилването не попада в категорията на тежките престъпления.