Роди се заченато през 1992 г. бебе

Американско семейство вече има две деца от чужди ембриони

Топ
09:23 - 04 Декември 2020
3626
Роди се заченато през 1992 г. бебе

Моли Гибсън е родена през октомври тази година, но всъщност е започнала своя жизнен път преди 27 години. Ембрионът на Моли е замразен през октомври 1992 г. и остава такъв, докато двойката Тина и Бен Гибсън не решават да осиновят дете през февруари 2020 г.

Смята се, че Моли е поставила рекорда за най-дългия замразен ембрион, роден някога. Предишният рекорд принадлежеше на 3-годишната й сестра Ема.

"Преди пет години, ако ми бяхте казали, че ще имам не една, а две дъщери, щях да кажа, че сте луди", казва майката на Моли, Тина Гибсън.

Двойката се опитва да има дете от пет години, когато родителите на Тина виждат доклад за осиновяването на ембрион в местен новинарски канал.

„Това е една от причините да споделяме нашата история. Ако родителите ми не го бяха виждали по новините, нямаше да успеем “, казва Гибсън, която е на 29 години.

Учителката в началното училище Тина Гибсън и съпругът й Бен, 36-годишен експерт по киберсигурност, се свързват с Националния център за даряване на ембриони (NEDC) и решават да не използват ембрионите на двойка, претърпяла лечение, в резултат на което използвала ембриони от други двойки.

Семейства като Гибсън могат да приемат неизползвани ембриони, дарени на центъра и да раждат деца, които не са генетично свързани с тях. В момента в САЩ има около милион замразени човешки ембриони според NEDC. След като приема първия си ембрион, Гибсън ражда първата си дъщеря Ема през 2017 г. Безсънните нощи с молитви за дете отстъпват място на безсънните майчински нощи.

Основана преди 17 години, NEDC е изиграла роля за раждането на над 1000 ембриона. Понастоящем организацията извършва над 200 ембриотрансфера годишно. Както при нормалния процес на осиновяване, семействата избират или „затворени“, или „отворени“ възможности за осиновяване, при които те могат да общуват по някакъв начин със семейството на донора. Двойките получават 200 до 300 донорски профила и семейни демографски данни.

Децата на Гибсън Моли и Ема са генетични сестри. И двата ембриона са създадени и замразени едновременно през 1992 г., когато Тина Гибсън е само на една година. Според NEDC замразените ембриони имат безкраен срок на годност. Но времевата рамка е ограничена от възрастта на технологиите. Първото дете от замразен ембрион е родено в Австралия през 1984 година.