Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен

В някои общини кметовете вече издадоха подобна заповед

Новини
20:11 - 17 Април 2024
2219
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен

Недоволство сред родители и учители. Причината - серията почивни дни в началото на май се прекъсва за един ден, след решението на Просветното министерство 2 май да бъде учебен.

Междувременно много кметове на общини вече издадоха заповеди, като обявиха именно този ден за почивен.

От Деня на труда до Гергьовден - празничният календар в началото на май дава възможност на учениците да не влизат в клас цели шест дни. Но при условие, че кметът на съответната община е позволил това.

Ако ли не, то децата трябва да се върнат на училище само за 2 май - непосредствено преди почивните дни около Великден, който тази година се пада на 5-о число. Именно този пропуск в календара провокира недоволството на родители и учители. За двойния стандарт, при който едни деца тази година ще имат шест последователни почивни дни, а други не.

От Просветното министерство обясниха, че в случая не стана въпрос за недоглеждане, пише Нова тв. „В хода на общественото обсъждането на заповедта за настоящата учебна година, а и до днес, не са постъпили никакви предложения в МОН във връзка с обявяване на 2 май за неучебен ден”.

Така, на ход са кметовете, които имат право да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година. Възможност, от която вече са се възползвали в някои общини като София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Благоевград.

В следобедните часове в сряда столичният кмет последва примера на колегите си също обяви 2 май за неучебен. Заповедта не важи за детските градини и ясли.