Родителите ще ползват болничен за деца до 12-годишна възраст под карантина

Правилото влиза в сила от 1 януари 2023 г.

Новини
13:30 - 14 Юли 2022
2198
Родителите ще ползват болничен за деца до 12-годишна възраст под карантина

От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват болничен за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст, поставени под карантина.

Това решиха депутатите окончателно с гласуваните в едно пленарно заседание на първо и второ четене изменения в Закона за здравето.

На първо четене депутатите гласуваха промените с 216 гласа "за" и един против. Вносители на законопроекта за изменения в Закона за здравето са д-р Силви Кирилов ("Има такъв народ") и група народни представители, сред които и депутати от "Продължаваме Промяната". 

Д-р Антон Тонев от "Продължаваме Промяната", който е сред вносителите, предложи измененията, приети на първо четене, да бъдат гласувани и на второ четене в рамките на днешното пленарно заседание. Д-р Тонев посочи, че между първо и второ четене не са били направени съществени промени. Той поясни, че има едно единствено техническо предложение относно датата на влизане в сила на законопроекта.

В хода на разискванията д-р Силви Кирилов направи редакционната поправка именно за датата на влизане в сила на законопректа - вместо 1 юли 2022 г., каквото бе първоначалното предложение - 1 януари 2023 г.

Д-р Кирилов посочи, че прави редакционната поправка във връзка с постъпили становища на Министерството на финансите и на Националния осигурителен институт за липса на осигурени средства в актуализацията на бюджета. 

Законопроектът цели да запълни съществуващата законодателна празнота в Закона за здравето, съответно в Кодекса на труда и Кодекса на социалното осигуряване, по отношение на временната неработоспособност за гледане на здраво дете, поставено под карантина.