Родни политици поздравяват Мецола за преизбирането й

Бойко Борисов и Рая Назарян първи изпратиха поздравителен адрес

Новини
16:12 - 16 Юли 2024
789
Родни политици поздравяват Мецола за преизбирането й

Български политици поздравяват Роберта Мецола за преизбирането ѝ на поста. Тя получи 562 гласа, при нужно абсолютно мнозинство от 312. Нейния опонент Ирене Монтеро подкрепиха 61 евродепутати. Общо гласувалите бяха 699, а валидните бюлетини – 623. Вотът се проведе тайно с хартиена бюлетина.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян изпрати поздравителен адрес до Роберта Мецола по повод избирането ѝ с внушително мнозинство за председател на Европейския парламент. "Това е достоен избор и заслужено признание за Вас като политик".

Тя подчертава, че следващите няколко години ще бъдат решаващи за посоката на развитие на Европейския съюз. "За преодоляването на безпрецедентните кризи и новите предизвикателства от ръководителите на европейските институции повече от всякога ще се изисква смело и силно лидерство, далновидност, мъдрост и ново политическо въображение", посочва председателят на Народното събрание. Рая Назарян пожелава на Роберта Мецола успешно да съчетава тези качества на високоотговорния пост, който заема.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов се обърна към новия председател на ЕП във Facebook публикация. "Сърдечни поздравления, скъпа Роберта Мецола! Решителната подкрепа, която получи за преизбирането на поста председател на Европейския парламент е доказателство за твоите изключителни лични и професионални качества, признати от всички партии в Европа. Като част от твоето политическо семейство – Европейската народна партия, ние се гордеем с теб и искреното ни приятелство", написа той.