Родри е №1, някои оспорват избора му

Най-щастливият миг, заяви победителят

Спорт
14:19 - 15 Юли 2024
2837
Родри е №1, някои оспорват избора му

Европейското първенство в Германия завърши с триумф на Испания с 2:1 във финала срещу Англия, като по този начин „Ла Роха“ спечели четвърта европейска титла в своята история.

След финала и непосредствено преди награждаването бяха раздадени индивидуалните награди от турнира.

Най-голяма полемика предизвика избора на Родри за Играч №1 на турнира, след като само в отбора на Испания футболисти като Нико Уилямс и Дани Карвахал впечатлиха повече от футболиста на Манчестър Сити.

"Какъв ден, със сигурност най-добрият ден в моята спортна кариера. Бяхме семейство, сега сме най-успешният отбор на Европейските първенства. Говореше се за предишните поколения, които маркираха пътя за нас, за да сме шампиони на Европа. Невероятен ден за всички. Направихме история, победихме четири световни шампиони един след друг. Манталитетът на този отбор... много от нас бяха европейски шампиони с младежките отбори, а днес сме първи и на Европейското за мъже, какво ни остава занапред?", сподели щастливият Родри.

„Де ла Фуенте заслужава признание за спечелването на Еврокупата. Това е за Испания, моля хората да излязат по улиците утре, за да се почувстват горди“, завърши халфът на Манчестър Сити.

При избора за Най-добър млад играч нямаше изненада и призът грабна Ламин Ямал, който според мнозина е по-достоен да е цялостен №1 от Родри.

Направилият фамозно Европейско първенство Нико Уилямс вкара гол във финала и спечеле наградата за Играч на мача на „Олимпиащадион“.

Що се отнася до голмайсторския приз, цели шестима футболисти завършиха с по три попадения. Това са Дани Олмо (Испания), Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия), Иван Шранц (Словакия) и Жорж Микаутадзе (Грузия).

По този начин бе повторено Европейското първенство в Полша и Украйна през 2012, когато отново шестима футболисти завършиха с по три попадения – Кристиано Роналдо, Марио Гомес, Марио Балотели, Фернандо Торес, Алан Дзагоев и Марио Манджукич.

Въпреки това, Дани Олмо получи наградата за голмайстор заради повечето си асистенции от останалите играчи.