Рокади в ГЕРБ-Пловдив, сменят ръководството

Градският лидер Иван Тотев не харесвал лидера Стефан Дедев

Новини
13:06 - 15 Април 2022
2587
Рокади в ГЕРБ-Пловдив, сменят ръководството

Дългогодишният шеф на районната организация на ГЕРБ в пловдивския район "Северен" Стефан Дедев ще бъде сменен. На проведеното снощи събрание на структурата за номинации той е получил 26 гласа, но с 10 повече е събрал председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Йордан Илиев. За третия предложен  - бившия общински съветник Гошо Къчков, са вдигнали ръка 20 души. Йордан Илиев беше зам.-кмет на район "Тракия" и в партията подозират, че адресната му регистрация е била сменена, за да измести Дедев.

Говори се, че градският лидер Иван Тотев вече не го харесвал, а паметливи припомнят, че той пръв номинира Здравко Димитров за кмет на Пловдив. Дедев има два депутатски мандата зад гърба си, беше навремето и зам.-кмет на район "Северен", а сетне и в борда на летище Пловдив.

С нов лидер ще е и организацията в район "Западен", след като досегашният шеф Ясен Михайлов си е направил отвод в началото на заседанието. "Изкарах два мандата, време е да се влее нова енергия", обясни Михайлов. Предложенията за нов председател са: районният кмет Димитър Колев и заместникът му Димитър Караилиев с по 27 гласа и съветникът Ангел Славов с 26. 

Кметът на "Западен" Димитър Колев е номиниран за лидер на районната организация на ГЕРБ.

За настоящия шеф на партията в  "Централен" и кмет на този район Георги Стаменов са гласували 95 на сто от участниците в събранието. Номинации са получили и бившият шеф на летище Пловдив Спас Шуманов и общинският съветник Петър Ганев.

Кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов е фаворит да запази и партийния си пост.

68 гласа в район "Южен" е получил съветникът Георги Василев, който и към момента води организацията там. Номиниран е и районният кмет Костадин Язов, но за него са се обявили 33-ма души. Язов спечели изборите през 2019-а, след като в предходния мандат само в този район кметът беше не от ГЕРБ, а от ВМРО. Този успех обаче е бил отчетен като актив на Георги Василев, научи "24 часа".

Спуснатите от централата на ГЕРБ указания бяха за шефското място във всяка организация да има поне три предложения. В районите "Тракия " и "Източен" обаче те не са били спазени и там единствените предложени са досегашните лидери и кметове Костадин Димитров и Иван Стоянов. "Готвим се за избори, макар че и утре да са, ние сме в кондиция. Като гледам как се регистрират партии, сигурно ще има предсрочен вот, и то скоро", коментира Иван Стоянов.

Кметът на "Тракия" Костадин Димитров е единственият номиниран за лидер на районната организация.

Направените номинации трябва да бъдат одобрени от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.