Рома посяга към трона на Севиля

Двата тима се изправят във финална битка за трофея Лига Европа

Спорт
12:21 - 31 Май 2023
1491
Рома посяга към трона на Севиля

Севиля и Рома тази вечер се изправят един срещу друг на “Пушкаш Арена” в Будапеща за да определят новия шампион на Лига Европа. Финалният сблъсък е с начален час 22:00, като в него ще се изправят рекордьорът по трофеи в турнира и действащият първенец от Лигата на конференциите.

Победа в днешния двубой ще им донесе не само титлата, но и място в Шампионската лига.

Севиля може да се похвали с шест трофея в цялата история на Лига Европа, като андалусийците до момента са безгрешни във финалите си в турнира, като са спечелили и шестте си такива, като всички те бяха през този век.

От друга страна, съставът на Рома е ръководен от изключителния Жозе Моуриньо, който е спечелил и петте си финала в надпреварите на Стария континент: два от тях в ШЛ, два в Лига Европа и един в Лигата на конференциите, който беше преди година именно с “вълците”. 

Севиля дойде в Лига Европа като трети отбор в групата си в ШЛ, където беше в компанията на Манчестър Сити, Борусия (Дортмунд) и Копенхаген. В елиминациите на този турнир “рохибланкос” преодоляха последователно ПСВ Айндховен, Фенербахче, Манчестър Юнайтед и Ювентус.

За разлика от своя опонент, Рома стартира още в груповата фаза на Лига Европа, където завърши втори, като имаше за съперници Бетис, родния Лудогорец и ХИК. След това в директните елиминации “джалоросите” отстраниха РБ Залцбург, Реал Сосиедад, Фейенорд и Байер (Леверкузен).

От двата тима испанският се намира в по-добра форма, като има пет победи, три равенства и две загуби в последните си десет мача във всички турнири. Междувременно, италианците са записали два успеха (единия след продължения), пет ремита и три загуби в различните състезания.

Последният официален мач помежду им беше през лятото на 2020 година, когато елиминациите в Лига Европа се провеждаха в един мач заради пандемията от коронавирус. Тогава Севиля победи с 2:0 на неутрален терен в Дуисбург и така продължи напред към четвъртфиналите на турнира.