Роми, бежанци и ЛГБТ на гости в парламента

Изложба срещу речта на омразата беше представена в Народното събрание

Новини
14:40 - 21 Септември 2023
2771
Роми, бежанци и ЛГБТ на гости в парламента

Изложбата „По-силни от думите“ беше представена в сградата на Народното събрание (бившият Партиен дом). Тя е фотографска акция, в която хора застават срещу речта на омразата с лицата си.

Илина Мутафчиева („Продължаваме Промяната – Демократична България“) отбеляза, че днес е Международният ден на мира на ООН. Това е датата, която за нея е била най-подходяща да направят тази изложба. По думите ѝ на изложбата се виждат 44 фотоса, които разказват много дълбоки човешки съдби. Вярвам, че

по този начин успяваме истински да минем през стереотипите и да започнем да живеем заедно,

добави Мутафчиева.

Председател на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество и депутат от ДПС Валентин Тончев посочи, че Международният ден на мира си заслужава да бъде отбелязан, защото напоследък виждаме, че не е даденост. Той добави, че, за съжаление, светът, в какъвто бяхме свикнали да живеем в края на 20 век, началото на 21, днес вече е много различен и осъзнаваме, че за мира трябва да се борим ежедневно. Думата война започна да присъства много по-често в нашето общество, нашите ежедневни дискусии, да се отразява на нашия начин на живот и разбираме, че като че ли културната дипломация и културата са най-доброто средство за сближаване на народите, каза още Тончев.

От организаторите обясниха, че изложбата е била представена за първи път през пролетта пред Националния дворец на културата, гостувала е и в Пловдив по време на международния фестивал „Пловдив чете“. Фотографската акция включва представители на ЛГБТ+ общността, ромската общност и бежанската общност.

Експозицията беше представена на 2 май 2023 г., в парковото пространство на НДК, пред кино "Кабана"