Росен Барчовски: Разочаровани сме

Отборите, които заминаха за Берлин от нашата група, не бяха много по-силни от нас, заяви националният баскетболен селекционер

Топ
15:42 - 08 Септември 2022
2461
Росен Барчовски: Разочаровани сме

Селекционерът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски говори пред медиите след прибирането на “лъвовете” от ЕвроБаскет 2022. На шампионата на Стария континент неговите баскетболисти завършиха на пето място в своята група “А”, като не успяха да се класират за елиминационната фаза в Берлин.

Тимът ни записа една победа на турнира след 92:80 над домакините от Грузия, но през вчерашния ден отстъпи пред Белгия с 80:89 в директния мач за класиране напред.

"Мога да кажа, че се връщаме леко разочаровани, но общо взето доволни. Смятам, че направихме каквото можахме. Дадохме всичко от себе си. Трудно можехме да изцедим отнякъде нещо повече.

Винаги е можело и в подготовката да добавим нещо, и в мачовете. По време на цялото състезание се мъчехме и самите играчи дадоха каквото можаха.

Съжалявам, че отборите, които заминаха за Берлин от нашата група, не бяха много по-силни от нас. Бяхме много близко, но това близко и това малко е много. Като подготовка и като селекция и мотивация - 100 неща са. Не се връщаме много разочаровни и не летим в облаците. Нещо средно от всичко.

Решението на Бост беше очаквано, много се забави даже. Готов съм с две предложения за нови американци. Трябва да ги направим до два-три дни и да се подготвят всички документи.

През ноември имаме много тежки гостувания в Португалия и в Кипър. Не се знае в какъв състав ще бъдем и трябва да се направи всичко възможно в тези два-три месеца да се подсилим на тази позиция.

За решението на Чавдар… Директно не ми го беше казал, но не е и спонтанно. Обмислено е.

Подмладяването е поизвършено. Доста млади играчи са в състава. Някои липсваха поради болести като Данчо Минчев и Коцето Костадинов. Трябва полека-лека да се извършва, но много внимателно, защото ноември имаме много важни два мача. Трябва да станем първи, за да избегнем допълнителните квалификации срещу отбори като Полша и Хърватия. 

Щеше да бъде едно удоволствие от още една победа и класиране напред. Там щяхме да се изправим срещу някой измежду Словения, Гремания и Франция. Пак щяхме да си тръгнем минорно. Нещата, които Везенков каза, са истина. Имаме си много проблеми, но по стар български обичай обичаме да ги показваме и да ги вадим на преден план след някакво състезание, в което не сме успели да направим добро класиране.

При нас не е провал. Трябва да се мисли много. Не е моментът обаче. Селекцията, квалификацията на треньорите, базата… Нямаме конкуренция при гардовете и центровете - основните постове в баскетбола. Там имаме един Емил Стоилов с тези габарити. На гардовата позиция опираме непрекъснато до чужденци. На мен ми се щеше да има двама-трима българи. Тези които бяха до 20 и до 18-годишна възраст…

Има много талантливи момчета, но още не са готови. Това малко е максимумът. По-близко сме до по-голяма загуба. Ние стигаме до някъде и дали губим в трета част, дали четвърта или с кош накрая.

Ние играем нестандартен баскетбол, с много мотивация и избухване на някои играчи - един куп неща които не опират много до обективната истина. Тя не е много приятна. 

Обичам много тази игра. Сега се чудя дали да отида първо вкъщи или да отида до залата на ЦСКА. Ще отида обаче до залата на тренировка.

Навсякъде, където бяхме, във всички лагери и във всички зали интересът към Везенков е огромен. Силно се надявам младите да се мотивират от него. Те виждат един лидер в целия европейски баскетбол. Говорих с Атаман, Скариоло, Гергя и те казаха, че го харесват много и е един от най-добрите играчи на неговата позиция”, заяви Росен Барчовски.

Снимки: Lap.bg