Росен Христов търси газ от Турция

Министърът се срещна с енергийни шефове в Истанбул

Новини
18:03 - 11 Декември 2022
1714
Росен Христов търси газ от Турция

Министърът на енергетиката Росен Христов е провел среща в Истанбул с ръководството на турската държавна енергийна компания "Боташ". Това съобщават от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Срещата е проведена с цел преговори за системни доставки на природен газ от Турция. От понеделник започват и срещи на експертно ниво.

Срещата с представители на "Боташ" е организирана като резултат от посещението на президента Румен Радев и "благодарение на разговорите и добрите отношения между президентите Радев и Ердоган", подчертават от пресцентъра.

На срещата са и възможностите за сътрудничество в сферата на производство на зелен водород и улавяне и утилизация на въглеродни емисии.

Припомняме, че към момента страната ни няма дългосрочен договор, сключен с доставчик на природен газ, след като през април месец тази година руската "Газпром" спря едностранно доставките. Договорът между "Булгаргаз" и "Газпром" изтича в края на годината.

В средата на септември месец "Булгаргаз" обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември, за цялата следваща година, както и за периода 2024-2034 г. На 27 септември бе обявен и търг за тръбен газ. В началото на месеца от министерство на енергетиката обявиха, че доставките до края на годината, а и за началото на следващата са осигурени.

Турските власти обявиха откриването на големи запаси от газ в Черно море през 2020 г. А в средата на тази година бившият премиер на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че  енергийните резерви в Черно море са достатъчни за покриване на световното търсене на природен газ за 45 години. За тази година се очаква дневният добив на газ в Турция да се увеличи 10 пъти в сравнение с 2021 г. до 10 милиона кубически метра (mcm) с първата фаза на добив от находището Sakarya в Черно море.

Паралелно с това руският проект "Южен поток" се превърна в "Турски поток" и руската тръба през Черно море "акостира" именно в Турция и снабдява с газ през България, Сърбия и Унгария, а само преди месец властите харесаха идеята на Владимир Путин за изграждането на газов хъб.