Росен Стоянов: Влезеш ли във властта, нещата са малко по-различни и сложни

Преговорите са дипломатическо изкуство, и да си по-силен, трябва да запазиш достойнството на другия, заяви професорът

Новини
20:32 - 18 Март 2024
2648
Росен Стоянов: Влезеш ли във властта, нещата са малко по-различни и сложни

„Дори да си по-силен, трябва да запазиш достойнството на другия. Дори да си по-силен до степен да го победиш, трябва да му дадеш възможност за безопасен изход, защото иначе той ще се радикализира до степен, в която ще хвърли всичко и ще приключи”, заяви преподавателят по „Политически комуникации” в Нов български университет проф. д-р Росен Стоянов.

„Случва се сблъсък на политическия прагматизъм, с желанието на някого да вкара онзи, когото обвинява във всички черни грехове, в практикуване на демокрация и в реформи, които да доведат най-малкото да бъде обвинен същият, който им е нужен днес за подкрепа. Това бих нарекъл политически наивизъм”, заяви професорът.

„Независимо от това, че някой дойде с идеи за промяна, те бяха комуникирани в началото, като отричат всичко старо, като искат да развиват, надграждат и модернизират, като искат да създадат една Бяла книга и да търсят отговорност. Дотук всичко е наред. В момента, в който обаче влезеш във властта, се оказва, че на практика нещата са малко по-различни и сложни и със сигурност невинаги зависещи само от теб”, подчерта той в ефира на Нова тв.

„Липсата на опит в сферата на българската политическа среда и претенцията за образование на ниво диплома в бизнес средата, в един момент се оказаха лош съветник”, каза още проф. Стоянов.

Според него би трябвало преговарящите страни да се съобразят с ответната, защото са равни. „И ако решението е не лидерът да води преговорите, то трябва да го приемат”, допълни преподавателят по „Политически комуникации”.