Росен Желязков: България подкрепя РСМ по пътя ѝ в ЕС при ясно условие

Политика
20:01 - 14 Ноември 2023
2591
Росен Желязков: България подкрепя РСМ по пътя ѝ в ЕС при ясно условие

България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява да българите да бъдат вписани в Конституцията наравно с останалите народи.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на среща с македонския си колега Талат Джафери в Скопие.

Позицията на България по развитието на двустранните отношения с РСМ е последователна и базирана на споделените ценности в ЕС, отбеляза Желязков. Той подчерта, че България няма нови условия, излизащи извън рамките на създадения механизъм, утвърден от всички държави членки на ЕС и от Скопие. Желязков изтъкна, че диалогът между двете законодателни институции е на високо ниво и допълни, че подхожда с разбиране към особения заряд на дебата по конституционните промени в Северна Македония.

Председателят на българския парламент заяви, че страната ни очаква резултатни действия за превенция и борба с езика на омразата и престъпленията от омраза. За нас е много важно да имаме ефективни действия и гаранции за спазването на човешките права на българската общност, подчерта Росен Желязков.