Росен Желязков награди космически изследвател и инвеститор в България

Призовете са принос към приятелството с Виетнам

Новини
15:59 - 07 Януари 2024
2261
Росен Желязков награди космически изследвател и инвеститор в България

Шестима виетнамци с голям принос за отношенията между Виетнам и България, бяха наградени от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Това се случи на специална церемония, организирана от българското посолство в Ханой, като част от официалната визита на нашата парламентарна делегация.

400 души са членовете на Асоциацията за приятелство "Виетнам-България". Само 10% от тях не са учили или работили в нашата страна.

Усещаме голямото внимание, тази прекрасна енергия, която струи от срещите с виетнамските ни колеги и се чувстваме сред приятели и хора, които познаваме. Хора, които макар че не носят нашата ДНК, носят общата енергия в душите ни. Това е среща на хора, с които сме много близки, каза в приветствието си шефът на НС Росен Желязков. Той даде пример, че преди 1989 г. в България са живели над 30 хил. виетнамци, а повече от 5000 са завършили висшето си образование у нас и обясни, че това са истинските посланици на двете страни. Срещите с вас и хората показват, че България е във вас и сърцата ви и това може само да ни радва и ласкае, допълни Желязков.

Имаме най-важното - доверие, приятелство, и вие тук сте доказателство и гаранция за това, обърна се Желязков към членовете на Асоциацията за приятелство "Виетнам - България". Има една стара мъдрост, която казва, че гладките пътища са най-хлъзгава, но ние ще ги извървим заедно, каза Желязков.

Сред шестимата наградени е доц. Хоанг Тхай Лан. Тя е учила в Софийския университет, а между 1981 до 1984 г. е била научен сътрудник и докторант в Института за космическите изследвания на БАН. Работи дълги години в Виетнамската академия за наука и технологии, където достига до длъжността директор на Атмосферната обсерватория на гр. Хошимин.