Росица Кирова: Манипулацията и лицемерието са в цитирането на данни

Хартиената бюлетина не дава възможност за повече манипулации и купен вот

Новини
18:59 - 04 Ноември 2022
2350
Росица Кирова: Манипулацията и лицемерието са в цитирането на данни

Манипулацията и лицемерието са всъщност в цитирането на данни, произволно събрани, за да докажат дадена теза. Не съм съгласна с аргумента, че хартиената бюлетина дава възможност за повече манипулации и повече купен вот. Това заяви депутатът от ГЕРБ Росица Кирова пред БНТ.

"Няма как да има машинен вот, който да е невалиден, защото такъв е алгоритъмът. За да оспориш вота, трябва да имаш доказателства. Всичко останало би било допълнително подкопаване в доверието на гражданите. Ниската избирателна активност е резултат на много фактори", добави тя.

Росица Кирова коментира, че демокрацията е процес, в който правата на гражданите се разширяват, а не се свиват.

"Ние гласувахме миналата седмица на първо място решение, с което задължихме министерски съвет да внесе набора от документи, които са необходими по плана за възстановяване и устойчивост. Такъв законопроект е и законът за противодействие на корупцията", добави тя и уточни: 

"Вкарването на хартиената бюлетина е решение на председателя на правната комисия въз основа на общественото изискване. Много от нашите избиратели казват, че нямат доверие на начина, по който се гласува с машина. Не е страшен моментът, в който ще бъде въведена възможност да се гласува по двата начина."

По въпроса за създаване на редовно правителство Ралица Кирова заяви:

"Възможност за съставяне на управление има и тя е поставена. Ние сме поставили своите приоритети и сме протегнали ръка в името на всички български граждани. Няма да правим безпочвени коалиции, но ще предложим отговорно правителство."