Росица Кирова се срещна с българи в Украйна

Зам.-шефът на НС бе гост на тържествата за 3 март в Одеса

Новини
17:05 - 04 Март 2024
1403
Росица Кирова се срещна с българи в Украйна

Заместник-председателят на Нардоното Събрание Росица Кирова бе гост на отбелязването на 3-ти март от българите в Одеса. Първата част от нейната визита в Украйна започна на 2 март със среща с българската общност в село Заря, разположено на 115 км от Одеса.

Заря, където живеят около 5000 етнически българи, е дом на богат и красив музей и българско неделно училище, обслужващо 210 деца.

"Тук българският дух е силен, а хората помнят с гордост своите корени. Те са запазили традициите и любовта си към България", сподели Кирова.

На 3-ти март, в Одеса, заместник-председателят на парламента взе участие в паметното отбелязване, посветено на жертвите на войната, като изрази желание за мир в региона. По време на визитата си в Одеса, тя проведе срещи с учители от българските неделни училища, директори, кметове, и представители на българската общност.

На 4 март, Кирова се срещна с голямата и сплотена общност на българите в град Измаил. Там посети лицея, където някога преподавал и поетът Христо Ботев, и държавния университет. Освен това, тя поднесе цветя на паметника на Ботев. В хода на визитата си, в българското консулство бе организирана изложба на творби на украинския българин Иван Шишман.