Росица Матева: Да използваме думите по-внимателно, рушим и малкото доверие

Новини
19:27 - 05 Ноември 2023
1621
Росица Матева: Да използваме думите по-внимателно, рушим и малкото доверие

ЦИК много пъти е призовавала и политици, и всички, участващи в изборния процес, да използваме внимателно думичките, за да не рушим и малкото останало доверие.

Това каза пред БНР заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева и уточни:

"В последните дни доста неща се случиха, които да разрушат доверието в изборите и в машинното гласуване. ЦИК прави всичко по силите си това да не е така. Анализ би трябвало да се направи след изборите".

Тя подчерта, че няма обяснение за себе си защо е толкова ниска избирателната активност и добави, че винаги призовава избирателите да гласуват, защото това е начинът да участват във формирането на властите.

Заради многото сигнали в София, че избиратели гласуват и за районен кмет, и за кмет на общината с машина, а устройството разпечатва само една бюлетина, от ЦИК изпратиха указания до секционните комисии. Росица Матева посочи:

"Ние дадохме допълнителни указания - отпечатаната бюлетина, без да се отваря, да бъде записано, че се унищожава, да бъде съставен констативен протокол, тази бюлетина да бъде прикрепена към този констативен протокол. Ако пък са отпечатани две бюлетини и едната от тях е празна и не е ясно какъв е вотът, също да бъдат унищожени и прикрепени към констативния протокол, да не се пускат в кутията за машинни бюлетини. И на избирателя да бъде дадена възможност да гласува с хартиени бюлетини".