Росица Матева: От 12 500 СИК, 5100 са предали протоколите без грешки

Отстранили сме около 8000 недоразумения, призна зам.-шефът на ЦИК

Новини
09:05 - 20 Юни 2024
3256
Росица Матева: От 12 500 СИК, 5100 са предали протоколите без грешки

Не са сбъркани 85% от протоколите за изборите 2 в 1 на 9 юни, 2024 година. Отстранили сме около 8000 грешки, докато при изборите на 2 април, 2023 година бяха 14 000. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. По думите ѝ, най-честите грешки са при внасянето на преференциите.

Какво точно - не се вписват гласувалите без преференция за дадена партия в графата на протокола в полето "Без преференции". Другата най-честа грешка е при събирането на гласове за партии и коалиции - включвали са се и гласове "не подкрепям никого". Това обаче са грешки, които не водят до промяна в резултата, няма нужда да се преброяват отново "бюлетините от чувалите", по думите на Матева пред БНТ.

Не мисля, че трябва да се говори без доказателства, че са купувани цели секционни комисии, добави Матева.За машинното гласуване Матева призна, че имало машини, които отпечатвали само част от "разписката".

Нямало обаче анализ колко са, дефектиралите машини са отделени в склад и тепърва ще се анализира. Матева не обели и дума за проблема с хартията за машините, за което от "Сиела Норма" се оплакаха многократно.

За всяка машина, която е дефектирала, се намаляват парите за фирмата - санкцията е сериозна, увери Матева. И получи пожелание от водещния на сутрешния блок на националната телевизия Симеон Иванов: "Пожелаваме Ви наесен да не организирате още едни избори, на никой не му се занимава с това".