Росица Велкова: С приемането на еврото влияем върху дневния ред на еврозоната

Важните решения в ЕС се вземат само от държави-членки, приели единната валута, обясни финансовият министър

Новини
19:09 - 27 Октомври 2022
2201
Росица Велкова: С приемането на еврото влияем върху дневния ред на еврозоната

Важните решения в ЕС се вземат само от държавите-членки които са приели еврото. Членството в еврозоната ни дава право за участие във всички дискусии и решения, засягащи ЕС.

Тази позиция изрази служебният финансов министър Росица Велкова след изслушването на управителния съвет на БНБ за готовността ни за влизане в еврозоната. 

"Присъединяването ни ще бъде стъпка към най-високата степен на икономическа интеграция, както и признание от европейските ни партньори за постигнати реформи. Най-очевидната полза е, че България значително ще увеличи своето участие и влияние в процеса на формиране на политиките на еврозоната. Макар и страната ни да участва в консултации по някои от темите, които засягат еврозоната, тя няма глас във вземането на решенията. Въвеждането на еврото у нас ще може да оказва влияние върху дневния ред на еврозоната", обясни Велкова. 

Това допълнително щяло да даде тласък за ускоряване на реформите и конвергенция с най-развитите страни от съюза.

"Ще доведе и до институционална конвергенция с развитите страни от ЕС, особено що се касае до качеството на институциите в България и доверието на гражданите към тях", посочи още Велкова. 

По думите ѝ през последните 5 години структурата в икономиката на страната спрямо тази на еврозоната бележи значително подобрение.

Ние сме една от страните с най-голямо сходство сред новите държави членки. Търговията на страната ни с еврозоната е интензивна като значимостта й за износа се повишава след влизането на държавата в ЕС, посочи още Велкова. 

Други ползи, ако приемем еврото е, че ще се сформират по-благоприятни условия за финансиране от гледна точка на суверенния ни дълг и не на последно място ще ни направи по-подготвени както за сегашни така и за следващи евентуални кризи, с които можем да се сблъскаме", заключи министърката.