Ротация и в СОС? Не е невъзможно

Няма как да има нови предсрочни избори в София, смята проф. Пламен Киров

Новини
13:00 - 21 Ноември 2023
3399
Ротация и в СОС? Не е невъзможно

Реално Столичният общински съвет има възможност да работи много дълго без председател. Уредбата в Закона за местното управление и местната администрация не е съвсем добра и не предвижда "идиотски" хипотези, тъй като всеки закон и всяка правна уредба се пише за нормални хора и нормални условия.

Един закон не може да предвижда екстремни ситуации като невъзможност да се избере председател на СОС, поясни пред News.bg конституционалистът проф. Пламен Киров.

Според него с невъзможността за избор на председател на градския парламент няма да се стигне до предсрочни общински избори.

Нямало как да има нови предсрочни избори в София, защото хипотезата е не да няма председател на СОС, а да не заседава общинският съвет,

а както виждаме всички, той заседава. Пресилено е засега да се говори, че СОС изпада в тупик с невъзможността да избере председател по примера на другата власт в България - законодателната на Народното събрание.

Столичният общински съвет има възможност да работи много дълго без председател, смята конституционалистът проф. Пламен Киров

Проф. Киров вярва, че ще се намери решение на ситуацията в градския парламент и най-вероятно това

ще стане по примера на парламента - председател на ротация. 

Единственото устойчиво нещо при нас е, че ротираме криза след криза, така че всичко е в реда на нещата, подчерта проф. Киров.

"Общинският съвет не е детска ясла, защото там работят и са излъчени разумни хора, трябва да намерят изход на ситуацията и такъв изход ще бъде намерен. Въпросът опира до първоначалното премерване на силите и да се осъзнае, че трябва да се отиде в някакъв компромис", каза конституционалистът. Дали ще има "сглобка за София" обаче би повлияло на сглобката в държавата.

Проф. Пламен Киров предвижда, че

на новия кмет на София Васил Терзиев ще му е доста трудно, начело на Столична община и в един доста шарен общински съвет.

Очевидно ще трябва да лавира, ще трябва да се откаже от първоначалните заявени позиции, да смекчи поведението си и да не използва идеологеми в една доста напрегната обстановка и доста огромна по обем работа като управлението на Столична община, посъветва конституционалистът. Общината не е еднолично управление и Терзиев се надява на работещ общински съвет, така че най-вероятно ще се отиде към компромиси и регулиране на отношенията между общинарите, каза още проф. Пламен Киров.