Рожен се готви да посрещне стотици хиляди

Традиционният събор на народното творчество и животновъдството започва в петък

Новини
13:39 - 16 Юли 2019
3260
Рожен се готви да посрещне стотици хиляди

Трескава подготовка кипи на Рожен за предстоящия фестивал на българското народно творчество и животновъдство, традиционно провеждан на поляните на прохода Рожен, край връх Рожен в Родопите, забеляза зоркото око на Lupa.bg.

Фестивалът стартира този петък в 10,30 ч и ще продължи до неделя вечер. Очаква се на откриването да присъства държавният глава Румен Радев, а в събота на Роженските поляни ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Откриването на фестивала ще е впечатляващо: със сборен състав от над 200 гайдари, ансамбъл „Родопа“, певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, както и колегите им от Чепеларе Мария Бечева с Илия Учиков, като ще има и звън на родопски чанове, каза Симеон Караколев от Сдружението „Рожен – наследство в бъдещето“.

Във фестивалната програма на събитието е включен Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Съборното надпяване и надиграване ще бъде на 4 сцени на Роженските поляни. Община Смолян е предвидила награден фонд за лауреатите. 

На 18 юли, ден преди откриването, огромният български трибагреник, който е над 7000 кв. метра ще бъде разпънат на Роженските поляни от известните български спортисти биатлонистката Екатерина Дафовска, боксьорът Тервел Пулев, автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров, сноубордистът Радослав Янков, състезателката по борба Елица Янкова и други.

Очаква се Роженският събор отново да доведе до скок на летния туризъм в Родопите, какъвто бе регистриран и при предишните издания на събитието. Тогава към събитието имаше невиждан интерес и то привлече общо над 650 000 посетители от страната и чужбина, които  дадоха сериозен тласък на местния бизнес, категорични са организаторите. 

Според Караколев, хотелите и къщите за гости в района са пълни за дните около събора. За да се облекчи трафикът, Караколев призова гостите да използват организирания обществен транспорт, който ще пътува от Смолян, Пампорово и Чепеларе. На поляните ще има паркинги с капацитет между 17 и 20 000 автомобили, които ще бъдат безплатни.

Очаква се палатките на Рожен да са около 500, като за всяка вечер се плаща по 15 лв. на палатка, а първата вече е разпъната от най-нетърпеливите гости на събора. А хилядите гости, които ще посетят събора, ще има осигурени 170  мобилни тоалетни, 15 мобилни бани и 80 мивки, осигурено и е сметосъбирането след мащабното събитие.

Снимки: Светломир Стоянов

Животните, които ще е участват в изложенията на събора ще  пътуват съгласно законодателството, след извършен  преглед от ветеринар и издаден пътен лист. „Няма как животно да дойде на поляните на Рожен, без да има пътен лист. На връщане местен лекар също ще прегледа животните, за да отпътуват към стопанствата, от които са докарани“, поясни Симеон Караколев пред Агенция „Фокус”.

Заради провеждането на „Рожен 2019” движението от отклонението за к. к. Пампорово до село Соколовци ще бъде временно ограничено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Ограничението е в сила от 6.00 часа на 19 юли до 6.00 часа на 22 юли.

Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед - к.к. Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно.

Между 19 и 22 юли отпада забраната за движение на МПС над 3,5 т по пътя Пампорово -Смолян.

Поради очакване за натоварен трафик по пътя Пловдив - Смолян на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути:

  • Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - к. к. Пампорово - Смолян и обратно;
  • Пловдив - Кърджали - Ардино - Смолян и обратно.