Рукола супа с бекон и картофи
за 4 порции, 45 мин
Продукти
200 г картофи
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин или олио
800 мл зеленчуков бульон
250 г рукола
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
2 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко
4 филийки бекон
сол и черен пипер
Приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на кубчета.
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в загретия зехтин или олио 1 мин.
Прибавят се картофите и се сипва бульонът. Кипва и се готви на тих огън около 15 мин.
Руколата се нарязва едро. Прибавя се в супата, къкри още 1-2 мин. и се пасира. Прибавя се течната сметана само да кипне.
Разбърква се в супата заквасената сметана. Подправя се със сол и черен пипер.
Беконът се разполовява и се запържва на сух тиган до хрупкаво. Отцежда се върху кухненска хартя.
Супата се гарнира с бекона.