Рулетката на бързи обороти: Радев дава 3-тия мандат на БСП?

Президентът бърза максимално, за да успее с процедурите за избори 2 в 1

Новини
13:02 - 27 Март 2024
5459
Рулетката на бързи обороти: Радев дава 3-тия мандат на БСП?

Президентът Румен Радев най-вероятно няма да изневери на себе си и отново ще връчи третия мандат за съставяне на кабинет на БСП. Досега, при последните извънредни избори, фаворит на държавния глава бяха точно социалистите, въпреки очакваната невъзможност да направят правителство. 

Червените вече увериха, че ще върнат мандата, в случай че им бъде връчен, като повториха, че в тази ситуация те са за неминуеми предсрочни парламентарни избори. ДПС също навреме предупредиха, че ще върнат празна папка и няма да опитват да съставят кабинет.

Всъщност, единствените, заявили готовност да направят правителство, отново са „Възраждане”, но Радев, в контекста на евроатлантическите правила, едва ли ще си позволи да даде зелена светлина на партията, обявена за екстремна и проруска от Европа.

ИТН са с нищожен шанс да получат папка, като партия с най-малка електорална тежест в този парламент.

В случая обаче намеренията на Радев няма да са съобразени с това кой би могъл да състави правителство, защото е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Президентът сега цели само едно – да задейства всички процедури максимално бързо, за да успее формулата 2 в 1 и парламентарни и предсрочни избори да бъдат в един ден.

Президентът Румен Радев все още не е издал указ за насрочване на изборите за европейски парламент, но се очаква те да бъдат на 9-и юни, когато ще гласуват и повечето държави от ЕС.

За да се съвпаднат изборите за Народно събрание и европейски парламент обаче, конституционната рулетка с мандатите трябва да се завърти до 8-и април, което означава свръхбързи темпове с всички политически процедури.

Така че в този смисъл Радев е най-добре да даде третия мандат на партия, която няма намерение да състави кабинет, за да върне бързо мандата и да се върви напред.    

След провала на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, днес Радев дава мандата на ПП-ДБ, които вече обявиха, че ще върнат празна папка. Въпреки, че имат 7 дни, те най-вероятно ще го направят веднага. Държавният глава недвусмислено показа, че бърза с процедурите, след като още вчера, след развръзката в парламента и гласуване на отказа на Мария Габриел за кандидат-премиер.

Ако ПП-ДБ върнат мандата днес, още утре президентът Радев може да даде и третия мандат, съответно на партията, която сам избере.