Румъния е получила 56 милиарда евро от влизането си в ЕС

Новини
20:32 - 09 Май 2023
1849
Румъния е получила 56 милиарда евро от влизането си в ЕС

Нетната сума, която Румъния е получила от Европейския съюз от момента на присъединяването си до момента, възлиза на 56 милиарда евро, съобщи министерството на инвестициите и европейските проекти, съобщи Аджерпрес.

От тази сума Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) са допринесли с 44,6 млрд. евро: 16,9 млрд. евро са плащанията за програмния период 2007-2013 г., 27 млрд. евро са плащанията по програмите за периода 2014-2021 г. и 716 млн. евро предварително финансиране за периода 2021-2027 г.

Освен това чрез Националния план за възстановяване и устойчивост Румъния досега е получила 6,35 млрд. евро от двата компонента - подлежаща на възстановяване и безвъзмездна финансова помощ, предаде БТА.

"9 май е празник, който сега чувстваме по-близо от всякога до нашата румънска идентичност, след предизвикателствата през последните няколко години, които успешно преодоляхме заедно с другите страни членки на ЕС и с тяхната подкрепа", се посочва в съобщение на министърът на инвестициите и европейските проекти Марчел Болош по повод Деня на Европа.

"Убеден съм, че в края на тази година ще се доближим до целта за усвояване на еврофондовете от над 95 процента чрез политиката на сближаване и изпълнението на реформите и инвестициите, предприети в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост", посочи той.

За периода 2014 - 2020 г. степента на усвояване на еврофондовете е 76 процента от общия размер на средствата, отпуснати на Румъния, като чрез оперативните програми за този период се извършват инвестиции в ключови сектори като бизнес средата, транспорта, здравеопазването, образованието, инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, както и социалното включване на хората в неравностойно положение.