Румъния обявява състояние на тревога

Премиерът Лудовик Орбан става шеф на Националния комитет за извънредни ситуации

Новини
16:10 - 14 Май 2020
1944
Румъния обявява състояние на тревога

В Румъния ще бъде обявено състояние на тревога, обяви румънският премиер Лудовик Орбан. Това ще стане с извънредно постановление, а не през приетия в парламента закон, който влиза в сила от следващата седмица, съобщава телевизия Диджи 24.

"Днес Националният комитет за извънредни ситуации ще обяви състояние на тревога заради извънредната ситуация, предизвикана от коронавируса. Също днес комитетът ще определи всички необходими мерки за защита на живота и здравето на румънците. Те ще имат задължителен характер и ще бъдат определени на базата на извънредно постановление 21, което дефинира състоянието на тревога. Нищо няма да ни попречи да вземем всички необходими решения, за да можем да се справим с предизвикателствата, създадени от тази епидемия", заяви Орбан, цитиран от БТА. 

Телевизията напомня, че вчера Конституционният съд постанови, че на базата на извънредно постановление номер 21 от 2004 г., което определя състоянието на тревога, не може да бъдат ограничавани правата и свободите на гражданите.

Премиерът Орбан лично ще поеме ръководството на Националния комитет за извънредни ситуации, в чиято координация участват и вътрешният министър Марчел Вела, министърът на развитието Йон Щефан и началника на Департамента за извънредни ситуация Раед Арафат.

"Призовавам ви към мобилизация, за да се справим с преминаването от извънредно положение към състояние на тревога", добави премиерът.