Румъния остава без лекари - ще стачкуват

Недоволните твърдят, че заплатите им не са променяни от 2018 г.  

Новини
17:37 - 25 Юни 2023
2024
Румъния остава без лекари - ще стачкуват

Лекарите в Румъния планират обща стачка на 27 юли. Това съобщиха от Федерация "Здравна солидарност", която представлява техните интереси.

Протестни акции ще има още в началото на юли. На шести следващия месец недоволните за кратко ще преустановят дейността си, но няма да напускат пределите на лечебните заведения. Подобна предупредителна демонстрация те проведоха и на 15 юни.

На 12 юли ще организират национален митинг на площад “Виктория” в Букурещ, а на 19 юли 2023 г. ще проведат предупредителната стачка.

"Протестните действия ще бъдат продължени и засилени”, заканват се от Федерация "Здравна солидарност" на официалния си профил във Фейсбук. 

На 8 юни над 2000 здравни работници от цяла Румъния протестираха в Букурещ и поискаха по-високи възнаграждения и надбавки, цялостно прилагане на закона за заплащането за всички служители в системата, изчисляване на всички надбавки и дежурства спрямо актуалната заплата, изчисляване на надбавката за храна спрямо текущата брутна минимална заплата в страната и други.

Недоволните твърдят, че заплатите им не са променяни от 2018 г.