Румъния с нов закон: 48 часа карантина за заразени с коронавирус

След направени тестове, лекар ще решава дали заболелите да бъдат приети в болница

Новини
15:38 - 17 Юли 2020
2193
Румъния с нов закон: 48 часа карантина за заразени с коронавирус

Нов закон в Румъния постановява пациентите, заразени с коронавирус, да бъдат изолирани за максимум 48 часа. След като бъдат направени тестове, лекар ще решава дали да бъдат приети в болница или да бъдат изолирани в домашни условия. Нарушителите подлежат на глоби, отбелязва БТА.

На фона на увеличаващ се брой новозаразени с коронавирус парламентът прие нормативния акт с ускорена процедура късно снощи.

По-рано Конституционният съд заяви, че няма законово основание за задължителна изолация на тези пациенти. В резултат на това решение голям брой пациенти с COVID-19 напуснаха болниците по собствено желание.

Проектозаконът, внесен от консервативното правителство, предизвика разгорещени дебати с левите опозиционни партии, които имат мнозинство в парламента. В крайна сметка правителственият проект беше приет в решаващата горна камара на парламента в променен вариант.

За втори пореден ден, в петък в страната бяха регистрирани рекорден брой новозаразени с коронавирус - 799 след вчерашните 777 души, съобщи Групата за стратегическа комуникация. Общият брой на потвърдените случаи в страната достигна 35 802, като 24 598 от тях вече са изписани от болниците. Жертвите до момента са 1988 души.

В средата на май ограничителните мерки в Румъния бяха облекчени. В момента маските са задължителни в затворени пространства като магазини, търговски центрове, офиси, както и в градския транспорт. Дистанцията пък е правило и за мероприятията на открито.