Румъния с по-строги мерки срещу пандемията

Днес страната съобщи за над 2100 нови случая за денонощие

Новини
22:13 - 06 Октомври 2020
4920
Румъния с по-строги мерки срещу пандемията

Румъния обяви по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса, след като отделенията за интензивно лечение в страната са с почти запълен капацитет. След скорошен скок на случаите, персоналът в отделенията за интензивно лечение се полага неимоверни усилия, тъй като над 600 пациенти са лекувани в тях.

През последните два дни двама пациенти в тежко състояние трябваше да бъдат прехвърлени с хеликоптер в болници в различни градове, след като някои отделения за интензивно лечение се препълниха.

"В момента има няколко празни легла, но бихме могли да достигнем максимален капацитет," заяви министърът на здравеопазването Нелу Татару пред репортери, визирайки ситуацията в Букурещ.

През последните месеци служителите признаха, че само около 1500 легла за интензивно лечение са подходящо оборудвани. Длъжностни лица заявиха, че цивилни контрольори ще патрулират в претъпканите обществени пространства, за да гарантират задължителното носене на маски.

"Забелязахме, че някои хора носят маска само когато видят правоприлагащите органи (...) Нашата цел не е да глобяваме хората, но няма да толерираме ситуация, при която законът не се спазва", заяви полицейски говорител.

Маските вече са задължителни в затворени обществени пространства и в претъпкани външни пространства. Днес Румъния съобщи за над 2100 нови случая за денонощие, което доведе до общо 139 000 от началото на пандемията. Загинали 5121 души, което е най-високата смъртност в източната част на Европейския съюз.