Румъния сваля на 5% ДДС за био продукти

Правителството на Виорика Дънчила насърчава хората да консумират здравословни храни

Новини
16:06 - 14 Май 2019
1799
Румъния сваля на 5% ДДС за био продукти

Румънският премиер Виорика Дънчила съобщи, че правителството ще приеме на днешното си заседание извънредно постановление, което предвижда намаляване на ДДС от 9 на 5 процента за традиционните земеделски продукти, сертифицирани от министерството на земеделието, съобщава Аджерпрес.

"Обмисляме увеличаване на достъпа на румънците до здравословните продукти, с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. Ще намалим ДДС от 9 на 5 процента за доставката на тези категории храни - съответно планински, екологични, традиционни продукти, сертифицирани от министерството на земеделието.

Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни", заяви Дънчила в началото на правителственото заседание.

Вносителите на проекта изтъкват, че нивото на затлъстяване в Румъния отчита възходяща тенденция: 9,1 процента от пълнолетните хора са затлъстели през 2014 г. в сравнение със 7,9 процента през 2008 г., а нивото на затлъстяване сред децата се е удвоило през последното десетилетие.