Румъния забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва закона, глобите са солени

Новини
17:55 - 11 Март 2024
3593
Румъния забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва днес закон, с който се забранява продажбата на енергийни напитки на лица, които не са навършили пълнолетие, съобщава Аджерпрес.

Според нормативния акт енергийни напитки са напитки, които съдържат различни комбинации от въглехидрати, витамини и минерали с две или повече вещества от типа на кофеин, таурин, карнитин, гуарана, глюкуронолактон и други съединения със стимулиращ централната нервна система ефект.

Законът, приет на 20 февруари от Камарата на депутатите като решаващ орган, забранява продажбата на тези напитки в двора на учебни заведения, здравни институции или специализирани заведения за лица в неравностойно положение. 

Забранява се също така продажбата или безплатното предлагане на енергийни напитки на малолетни или непълнолетни лица, включително чрез вендинг автомати. Икономическите оператори, които нарушават тези разпоредби, подлежат на глоби в размер до 30 000 леи (11 804 лева) в зависимост от тежестта на деянието. В случай на повторно нарушение се спира дейността на заведението за период между 10 и 30 дни.