Румънски евродепутат захапа джендъра, разследват го за език на омраза

На пленарна сесия Кристиан Терхеш описа транссексуалните жени като „перверзни мъже“

Новини
12:12 - 12 Май 2023
2726
Румънски евродепутат захапа джендъра, разследват го за език на омраза

Скандал с румънски евродепутат избухна в Европейския парламент заради реч на омразата, съобщават румънските медии.

В свое изказване на пленарна сесия на 9 май Кристиан Терхеш описа транссексуалните жени като „перверзни мъже“, предаде БТА.

По време на дебат относно ратифицирането на Истанбулската конвенция и правата на жените румънският евродепутат коментира още, че

правното признаване на съществуването на транссексуални жени е „най-голямата заплаха за жените“.

Неговото изказване и това на колегите му евродепутати Андерс Вистисен и Исабела Адинолфи стана повод други трима евродепутати - Малин Бьорк, Евин Инчир и Самира Рафайела, да поискат незабавно разследване заради обиден език.

Недоволните изпратиха писмо до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, в което отбелязват, че и трите изказвания представляват реч на омразата. “Ние сме твърдо убедени, че самият Европейски парламент трябва да да покаже, че не толерира този вид реч на омразата в своята зала“, пишат евродепутатите.

Очаква се становището на председателя на ЕП. Румънският евродепутат и колегите му могат да бъдат порицани и санкционирани с финансова глоба.

Случката прекрасно илюстрира към кои „жени“ е насочена в действителност Истанбулската конвенция, която ЕС се гласи да направи задължителна за всички страни членки.