Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: След мораториума токът и топлото скачат с още 15%

Актуални новини
13:36 - 19 Януари 2022
4857
Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: След мораториума токът и топлото скачат с още 15%

След падането на мораториума, се очаква цените на електроенергията и топлоенергията за домакинствата да нараснат поне с още 15%, обяви пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Няма как да няма увеличение, това е като топка, която се натиска под вода. В един момент топката изскача. Така ще стане и с цените, добави той.

По думите му тъй като потребителите на битова газ са изключени от мораториума, в момента те получават двойни и тройни сметки. Те, както и индустриалните потребители, са тези, които плащат цената на този мораториум.

България категорично е в стагфлация, защото вече 3 поредни тримесечия имаме изпреварващ темп на инфлацията над ръста на икономиката и повишаваща се безработица. След изборите предупредих за този риск, каза още икономистът.

Стагфлация е състояние на икономиката, характеризиращо се едновременно със застой, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата. Тя от своя страна ще намали потреблението, а от там ще се задъха цялата икономика, добави той.

"Предстоят затруднения и забавяне на плащанията на сметки за потребената енергия и природен газ, както от индустрията, така и от битови потребители. Тези просрочия могат да доведе до ликвидна криза по веригата в енергийните дружества, което може да постави на риск и сигурността на снабдяването. Разбира се считам , че ако има криза на потреблението, това ще бъде временно, така както почти всички прилагани понастоящем извънредни мерки се считат също за временни", каза още Гълъбинов.

Според него в България продължава да се проявява последователно твърдоглавие да не се намали ДДС и да не се въвежда диференцирано ДДС за енергията.

"Нужни са данъчни намаления на ДДС и компенсационни мерки, за да се облекчи задаващият се проблем с енергийна задлъжнялост, от която ще се задъхва цялата ни икономика. Съществената подкрепа от страна на държавата с инструментите на паричната и фискалната политика би трябвало да спомогне за поддържане на равновесието и ритмичността в енергийната ни система. Нужни са конкретни и навременни действия с оглед на безпрецедентната несигурност относно развитието на пандемията и нейното въздействие върху икономиката ни", обясни още експертът.