Румен Гечев: Можем да се върнем към нормалност за природния газ

Новини
13:40 - 31 Юли 2022
3654
Румен Гечев: Можем да се върнем към нормалност за природния газ

Външната политика не би трябвало да бъде разделение между леви и десни. Това е погрешно. Десните се опитаха да си присвоят така наречената и нищо незнаеща, ако не бъде изпълнена със съдържание, евроатлантическа ориентация. Да припомня, че при премиер от БСП станахме член на Европейския съюз. По история и по факти е абсурдно някой да поставя БСП извън европейските структури.

Това каза проф. Румен Гечев от БСП в предаването "Неделя 150" по БНР.

И допълни, че оценката за леви и десни партии трябва да бъде не на базата на това кой и какво декламира, а как използва външните си дипломатически отношения в полза на своя народ.

Когато говорим за конфликт близо до границата, за енергийни проблеми, критерият не трябва да е евроатлантически или близкоизточен. Ценностите трябва да са български, какви са ефектите върху България от стъпките, които се правят, добави още той.

По думите му мафията не е изкоренена и контролира в значителна степен съдебната система на страната.

Всички опити за наказване на крадците, мутрите, на тези, които тласнаха и държат България на дъното на ЕС, са безуспешни, защото тези хора продължават да се радват на добър стандарт и да се намират под сянката на чадъра на съдебната система, отбеляза депутатът от БСП.

Проф. Гечев посочи, че впечатлението как "служебният кабинет фриволно и щастливо ще може да си взема решения, не е вярно".

Служебният кабинет трябва да изпълнява Закона за бюджета и трябва да подготвя изборите. Що се отнася до подписване на дългосрочни договори за доставка на газ. Няма доставчик, който ще иска да подписва такива със служебен кабинет. Европейският съюз никога не е преставал да внася природен газ от Русия, той е намалявал доставките. Фантасмагориите как ще идват корабчета от Флорида или от Аляска и ще заместят 160 млрд. куб. метра газ годишно в Европа, и децата не ги вярват. Няма как да се доставя по-евтин и по-сигурен газ при тези природо-географски условия и позиция, в които се намират Европа и България. При баланс на интересите можем да се върнем към нормалност, посочи още Гечев.