Румен Христов към Корнелия: Мълчете! Вие направихте кабинет с наследника на монархията

Ще следя как ще изпълните обещанието за 3% дефицит, обърна се към Асен Василев синият лидер

Новини
15:59 - 06 Юни 2023
3431
Румен Христов към Корнелия: Мълчете! Вие направихте кабинет с наследника на монархията

Днес парламентът взе най-важното решение – мнозинство, което да избере правителство. До това решение не се стигна лесно, както при партия ГЕРБ, така и при СДС и парламентарните им групи. Сигурен съм, че така се е случило и при колегите от ДБ и ПП. Това заяви синият лидер Румен Христов от парламентарната трибуна, преди да бъде гласуван новия кабинет.

Можехме ли да постъпим егоистично?, попита риторично председателят на СДС. Може би да – ако с основните ни конкуренти бяхме загърбили възможността да постъпим националноотговорно и да идем на избори. Тогава или щяхме да подобрим резултата, или да запазим същия, заяви Христов. ПП вероятно щяха да имат по-лош резултат,  прогнозира той.

В живота често се налага зда взимаме решения, които не ни харесват, но са важни от гледна точка на държавата. България направи цивилизационен избор и трябва да го отстояваме. Днес като член на ЕС и НАТО има нужда от редовно правителство, за да станем член на еврозоната и шенген, да овладеем инфлацията и запазим доходите на гражданите, да станем нормална държава, изброи синият председател.

И се обърна към бъдещия финансов министър Асен Василев: „Аз с голям интерес ще следя, г-н Василев, как ще изпълните обещанието за 3 процента дефицит, без да орязвате социални разходи, без да взимате от резерва и без сериозни заеми. Тогава ще ви поздравя.”, обърна се той към съпредседателя на ПП.

Христов подчерта, че е изключително важно отношението към войната - еднозначното отношение към агресора Русия и жертвата Украйна. По тази тема имаме ясна и категорична позиция. Очаквам от Тодор  Тагарев да има тая своя категорична позиция, заяви Христов.

Христов се обърна към социалистите, като подчерта: "Колегите отляво, които говорят за правителство на Франкенщайн и Квазимодо. Колеги, преди години направихте правителство с надследника на монархията, а повече от 50 години развявахте като флаг битката с монархофашизма."

Той даде и пресен пример:"Направихте правителство с колегите от ДБ, където присъстват мои бивши съратници, в ДСБ, които са крайнодесни. Така че не виждам какви упреци отправяте към едно бъдещо правителство, което по стратегическите цели няма различия".

Виждам в колегите от ПП много десен профил и се надявам, че те ще оотстояват тези действия.

Няма да цитирам един бивш лидер на СДС, който обясни за кого и как е гласувал, визира Иван Костов Христов.