Румен Христов: СДС издига сини министри в кабинета на ГЕРБ

Спрягат лидера на "Раковски"134 за председател на парламента

Новини
13:41 - 14 Април 2021
3384
Румен Христов: СДС издига сини министри в кабинета на ГЕРБ

СДС ще предложи свои министри в проектокабинета на ГЕРБ в качеството си на коалиционен партньор. Това стана ясно от думите на лидера Румен Христов пред БНТ.

"Не искам да говоря с подробности, но ако има решение за съставяне на кабинет, ние ще участваме в него, тъй като сме в една коалиция", посочи още той, а на уточняващ въпрос с министри ли, отвърна: "Вероятно да". Сините обаче едва ли ще предложат свой кандидат за премиер, след като Борисов обясни, че самият той се е отказал.

"В коалицията ГЕРБ-СДС има една много сериозна експертиза и един много сериозен опит. И СДС, и ГЕРБ са управлявали по време на криза.

Ако разсъждаваме прагматично, в интерес на държавата, аз смятам, че една коалиция около ГЕРБ би била полезна - от една страна заради тази експертиза, от друга страна - да не забравяме, че макар и не с резултат, какъвто се надявахме да имаме, ние сме първа политическа сила, като втората е на 24 мандата след нас, подчерта Христов. В този смисъл биха могли да се водят преговори, но това е в голяма степен ангажимент на голямата политическа формация (на ГЕРБ, не на СДС)", обясни Христов.

Самият Христов е спряган за предложение на коалицията ГЕРБ-СДС за председателския пост в парламента. "На вас лично отива ли ви нещо в този кабинет?", попита водещата."Нескромно е да давам оценка за себе си, така че няма да кажа ", отвърна синият председател. 

По повод евентуален кабинет с мандат на втория в следизборната класация - Слави Трифонов, Христов заяви:  "Няма нищо лошо и втората политическа формация да понесе своята отговорност - аз им пожелавам успех да сформират правителство и да управляват страната."

На въпрос защо партии в новия парламент, които определят себе си като демократични не подкрепят ГЕРБ-СДС, Христов заяви, че това е много интересно, тъй като част от партиите в "Демократична България" са в едно политическо семейство в ЕНП.

"И за мен е много странно, ако подкрепят протестърските партии, които основно са прокремълски, проруски, проруски, знаем кой стои зад тях, знаем интересите, който имаше г-н президента, излизайки и вдигайки юмрук пред тях. Така че това е много интересен въпрос", заяви Христов, без да каже какви са били "интересите" на Румен Радев.

От СДС поискали изключването на Движение "България на гражданите" от ЕНП - след като оттам подкрепили Мая Манолова по време на протестите, каза още днес Христов. "Играли" и срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова на местния вот през 2019 г.

"Добре, ние ако сме едно политическо семейство и работим един срещу друг, това морално ли е. Всеки има право да си промени мнението, но не може да е член на консервативната европейска народна партия", заключи лидерът на СДС.