Румен Петков призна: Лявото е в криза

Нинова губи за втори път спечелени избори, а аз съм печелил изгубен вот, открои разликите лидерът на АБВ

Политика
20:20 - 03 Юни 2019
2693
Румен Петков призна: Лявото е в криза

Лидерът на АБВ Румен Петков смята, че лявото политическо пространство и в България, и в Европа е в голяма криза. "Ние от АБВ искаме да започне скоро диалог вляво, за да бъдат отстранени от властта Борисов и десницата", обяви той по Канал 3. Запитан дали председателят на БСП Корнелия Нинова тежи на лявото и дали поведението й е праволинейно, Румен Петков отговори: "Не би било прилично да се ангажирам с такива квалификации. А и в какво поведението на Корнелия Нинова е праволинейно? Да загубиш втори път спечелени избори? В този смисъл поведението й наистина е праволинейно. Аз съм печелил изгубени избори".

Бившият вътрешен министър обяви за катастрофален резултата на "Коалиция за България" в Европейски избори 2019, като пое своята отговорност за това. "Първата причина, казвам това не от куртоазия, сигурно съм аз. Втората, сигурно защото не успяхме да стигнем до дебати по ключови въпроси с хората, което касае подреждането на кампанията ни и ресурсите ни", изтъкна той.

"Видяхме една агресивна кампания, в която нямаше нищо европейско, вероятно тя доведе до ниска избирателна активност. А ниската активност не мисля, че помага на малките партии, защото изважда на преден план твърдите ядра. Както и стана", добави Румен Петков.
 
Лидерът на АБВ не прогнозира и някакви неочаквани сътресения на предстоящия конгрес на БСП с избор на нов лидер. "Лично аз не мисля, че на конгреса ще се случи нещо драматично - той е така организиран, така обявен. Това си е тяхна работа, но няма ли диалог в левицата, няма ли политически обществен разговор за лявото, то в този си вид, както каза проф. Дуранкев, БСП не излъчва възможност за излъчване на ляво", смята Румен Петков.

В случая Борисов се държа естествено и взе решение в неговия личен и партиен интерес, но можеше да го направи по-елегантно. Решението бе закъсняло. Така лидерът на АБВ Румен Петков коментира отстраняването на Цветан Цветанов от ръководството на ГЕРБ. 
 
Според него това няма да разклати управляващата партия. "Не мисля, че това ще доведе до партийна дестабилизация. Не мисля, че отстраняването на Цветанов ще доведе до противоречия и ексцесии вътре, защото хората, които могат да повлияят в деструктивна посока, имат инстинкт за самосъхранение", обясни Румен Петков.