Румен Петков вини правителството за расистките скандали

Институциите у нас не взеха мерки, въпреки сигналите и допуснаха ексцесии на стадиона, категоричен е бившият МВР-шеф

Политика
14:43 - 17 Октомври 2019
2447
Румен Петков вини правителството за расистките скандали

"Да излезем и да кажем, че в България расизъм няма, би било несериозно, защото той е институционализиран, основната вина за расистките скандали е в правителството". Така лидерът на АБВ Румен Петков коментира създалото се напрежение след мача България – Англия. Според него основната вина е в институциите, защото със своето бездействие те са основният фактор в налагането на омразата.

„Месец в английските средства за масова информация, английски спортни фактори, институции предупреждаваха, че в София на Стадион „Васил Левски“ ще има расистки ексцесии. Месеци наред беше нагнетявано това напрежение. Тази част от английския аспект на събитието на бива да бъде подминавана. Голямата част от английската агитка се държа естествено: дойдоха, изпонапиха се, сбиха се, един, за съжаление, почина. Цветът на кожата няма никакво значение, след като хулиганства и в неадекватно състояние, мястото му е в ареста. Аз не разбрах за арестувани англичани. Невзимането на мерки създава впечатление, че в България виждаме две категории във футбола: гостите, които могат да безчинстват и да правят, каквото искат и другите сме ние българите“, каза бившият вътрешен министър.

Румен Петков припомни, че една част от агитката, използвала нацистки знаци, е била облечена с тениски с надпис „УЕФА, ФИФА No Respect”. “Защо ги допуснаха на стадиона? Какво правят те на стадиона?“, запита той. Петков посочи, че се е видяло, че те са напуснали стадиона организирано, без каквато и да е намеса от страна на правоохранителната система.

„За всеки един трезво мислещ човек няма съмнение, че тези хора са изпратени там за това. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията ясно казва, че при агитките нищо безплатно няма, аз имам известен опит, който ме кара да съм абсолютно съгласен с това. За себе си съм убеден, че това е организирано и то няма как да стане зад гърба на министър-председателя, отчитайки неговата чувствителност към подобен род изяви. Не може англичаните да предупреждават един месец и той да не вземе мерки. Не казвам, че непременно той е съучастникът в организацията, но като видим по-именитите фигури там, те са политически обвързани с Борисов. основната вина за расистките прояви е в политиката, политиците институциите, а в конкретния случай в правителството“, допълни лидерът на АБВ.

"Борисов заяви, че е разпоредил да спрат парите за българския футбол. Той въобще не знае какви пари дава държавата и накъде те отиват във футбола. От парите, които държавата дава, в професионалния футбол не влиза 1 стотинка, в А и Б групите. Държавата няма отношение към финансиране на националния отбор. Държавата дава по 1 милион и 100 хиляди лева за детско-юношеския футбол. Един от основните упреци към БФС би трябвало да бъде развитието на детско-юношеския футбол. Борисов беше разпоредил да се спре този 1 милион и 100 хиляди лева“, каза още екс МВР-шефът. 

Петков определи оставката на шефа на БФС Боби Михайлов като грозна спекула с футбола в България. „Широкоизвестно е, че Борислав Михайлов не се радва на народната любов. Достатъчно омразен човек е и в мига, в който министър-председателят поиска неговата оставка, настъпи радостно оживление“, добави още Румен Петков.