Румен Радев: 49-тият парламент има съдбовна роля, първа задача е бюджетът

Президентът чака формирането на правителство, предупреди депутатите да не заменят стари танкове с други стари танкове

Новини
10:22 - 12 Април 2023
1678
Румен Радев: 49-тият парламент има съдбовна роля, първа задача е бюджетът

За мен е чест сред първите да поздравя вас – народните избраници, на които гражданите повериха отговорната мисия да ги представлявате във време на изпитания. Свиках НС в Страстната седмица с очакване за различно начало на това Народно събрание, с надежда за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство, заяви президентът Румен Радев в словото си на откриването на 49-ия парламент. 

Предизвикателствата са големи и без съмнение приемането на Закона за бюджета е първостепенна задача, заяви президентът. Предстои решаване на сложно уравнение – да се решат доходите на гражданите в условие на криза и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и стабилност на държавата.

Силно се надявам бюджетът да се внесе от редовното правителство и да се ангажира с ясни дългосрочни политики. Но ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет, а крайната дума ще бъде ваша, напомни на депутатите Радев. 

На 49-то НС е отредена съдбовна роля, то трябва да вземе дългоочаквани решения. То трябва да вземе решения и за отстояване на европейската посока на страната и бъдещето на демократична държава.

Очаквам НС да подкрепи европейския курс, като приеме законите по Плана за възстановяване, изрази надежда президентът.

От вас зависи просперитета на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги, а със съединение и амбициозни национални цели, заяви още той. 

И даде на депутатите задача да мислят за качествената реформа и модернизиране на армията и да сложат край на тезата, че това може да се случи като се заменят едни стари танкове с други стари танкове.