Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени

Новини
22:08 - 01 Октомври 2024
937
Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени

"България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества", заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН.

Румен Радев подчерта стремежа на България да изгради Международен институт за устойчиви технологии с подкрепата на ЦЕРН за лечение на онкологични заболявания.

Президентът отбеляза, че ЦЕРН е не само организация за водещи научни изследвания, а успешен пример за напредъка на обединените усилия в името на човечеството:

"ЦЕРН е мястото, в което сътрудничеството между наука, образование, изследване и бизнес води до най-добри резултати. Преди всичко ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката в бъдещето".

В Женева Румен Радев проведе среща с българските учени в ЦЕРН, на които изрази признателността си за постигнатите от тях научни резултати и принос в утвърждаването на България сред водещите в света страни в областта на научните изследвания с приложения в редица сфери.