Румен Радев: Диалогът с кабинета е труден заради безконтролното управление и корупцията

Новини
11:43 - 12 Май 2019 (обновена)
2111
Румен Радев: Диалогът с кабинета е труден заради безконтролното управление и корупцията

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев. Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава. 

"Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той.

“Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби. Както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните, и офшорни сметки, в имотите, и фирмите на политици чрез подставени лица”, каза още президентът Румен Радев. Той визира начинът за определяне на дела на контрабадните цигари всяка година, като се проверява каква част от кутиите в боклука са с бандерол и колко нямат такъв. След всяко подобно проучване премиерът Бойко Борисов подчертава, че делът на контрабандата е рекордно малък.

Изявлението на Румен Радев е само ден преди да започне поредица от срещи между него и представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Изказването идва и малко повече от месец, след като Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който беше на тема борба с корупцията, завърши без резултат и без подписана декларация, която бе подготвена от администрацията на Румен Радев.