Румен Радев допусна за кратко медиите на консултациите с партиите

Очаквано Слави Трифонов не се появи на срещата с президента

Новини
10:23 - 09 Януари 2021
5297
Румен Радев допусна за кратко медиите на консултациите с партиите

Президентът Румен Радев реши да не допусне медиите до срещата с извънпарламентарните партии. В сградата на "Дондуков" 2 представителите на четвъртата власт бяха допуснати единствено за протоколните снимки в началните минути, след което бяха помолени да напуснат залата. Повече информация ще има на официалната пресконференция след приключването на срещите.

В 10:00 часа трябваше да се проведе срещата на Радев със Слави Трифонов от "Има такъв народ", но очаквано Дългия не дойде на срещата с държавния глава. На срещата присъстваха зам.-председателят Тошко Йорданов и Филип Станев.

Като част от нормалния демократичен процес определиха те консултациите, които Радев води от началото на седмицата. "Има такъв народ" няма претенции за датата на изборите, а от ръководството й подчертаха, че няма да коментират решението на президента, защото то е изцяло негова отговорност.

"Смятаме, че изборите трябва така както е по закон, вие да посочите на коя дата да са. Няма как отговорността да се прехвърли на друг. Отговорността е на президента. Управляващите са шумни и кресливи и използват всякакви начини да ви повлияят.

Ще се съобразим с всяко ваше решение за дата и няма да коментираме решението ви, защото е ваше", каза Тошко Йорданов.

От партията на Трифонов са притеснени, че изборите ще се организират от ГЕРБ, след като имаше протести срещу властта през лятото.

"Изключително важно е тези избори да бъдат организирани така, че тази болест да не попречи на избирателната активност. Тревогата ни е, че изборите ще бъдат правени от ГЕРБ и по наше мнение поставя сянка на съмнение до каква степен тези избори ще бъдат честни", каза Филип Станев и добави: "Имаме обществените индикации за съмнителна морална гражданска отговорност. Изглежда ми странно българският премиер да спи с пистолет до главата си с шкаф с пари. Всички политически партии, будни граждани и вие като президент трябва да направим така, че всички да отидат до урните с доверие."

Медиите бяха допуснати за кратко до срещата на "Има такъв народ" с президента и останаха неясни за сега предложенията и идеите на партията за организирането на безопасни избори.

Срещите на Радев са част от поредицата консултации за датата, организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

По програма в 11.15 часа президентът ще разговаря с представители на Обединение "Демократична България". В 12.30 часа ще се състои консултация със сдружение "Изправи се.БГ" и "Отровното трио". Последната среща за деня - с ПП "Възраждане", ще започне в 13.45 часа.